Читај ми!

Одузимање лиценце лекарима као одговор на корупцију

Нова директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић каже за РТС да се прате сви случајеви у којима је откривена корупција у здравству и да о одузимању лиценце лекарима одлучују судови части. Истиче да пацијенти треба да пријаве случај ако сматрају да су им права угрожена.

Весна Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да Лекарска комора осуђује сваку врсту корупције.

Говорећи о случају начелника Дневне болнице Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић", који је приведен због примања мита од 500 евра, Јовановић је рекла да они нису потpуно упознати са тиме шта се заиста догодило.

"Лекарска комора Србије будно прати сва догађања у вези са тим и другим догађајима, и када релевантни чиниоци, истражни органи, тужиоци, буду нешто подобније урадили, онда ћемо и ми одлучивати", каже Јовановић.

Истиче да о одузимању лиценце одлучују судови части и етички одбори, који имају ингеренције да у случају недостојног понашања или грешке лекара одузимају лиценцу на период од шест месеци до пет година.

"Трајно одузимање лиценце такође ради Лекарска комора, по налогу кривичних органа, када лекар буде осуђен на тешко дело против здравља људи", рекла је Весна Јовановић.

Према њеним речима, од 2010. године била су три налога за трајно одузимање лиценце.

"Укупно је било око 800 поступака, углавном везаних за лекарску грешку, за однос пацијент-лекар и имамо одузимања лиценце у том ороченом периоду до пет године, углавном за лекарску грешку. То се десило након што су завршени судски поступци, јер суд части некад застане и сачека да се поступак заврши", додаје Јовановић.

Директорка Лекарске коморе објаснила је да постоји неколико начина за покретање поступка пред судом части.

"Министарство, инспекцијске службе, надлежни органи могу да поднесу пријаву суду части, али то мора да буде урађено у званичној процедури, те се онда покреће поступак. И у овом случају, уколико породица или неки други чинилац пријави Лекарској комори, ми ћемо водити у законском оквиру оно што треба да се уради", каже Јовановић.

Како каже, о начину на који се може пријавити корупција грађани се могу информисати код Заштитника права пацијената.

Говорећи о одлазећим лекарима, директорка каже да је то болан процес, јер губимо младе људе који одлазе јер не могу да у овој земљи остваре оно за шта су се школовали.

Додаје да Лекарску комору очекује релиценцирање, што је, истиче, обиман и захтеван посао. Истиче да би, прелиминарно, између 15 и 20 одсто лекара могло остати без лиценце, јер нису сакупили довољан број бодова са едукација.

"Сада је дошло време да поново добијемо лиценцу и сваки од 32.500 предмета, колико има лекара, мора бити евалуисан, да се види тачно да ли имају услова да обнове лиценцу или не. Ми сада морамо заједно са Министарством здравља да пронађемо начин да и тим колегама, које нису успеле да прикупе бодове, помогнемо да то ураде", каже Јовановић.

Нова директорка Лекарске коморе рекла је да ће, у сарадњи са медицинским факултетима, Министарством здравља, синдикатима, пробати да доведу до тога да се у условима лечења нешто поправи, али да то у многоме зависи од материјалне ситуације у друштву.

Од 100.000 запослених у здравству, скоро 30.000 људи се бави администрацијом, а тек је сваки пети лекар, што је испод европског просека броја лекара у односу на број становника.

У међувремену, у појединим местима у унутрашњости Србије, према званичним подацима, на једног лекара има 4.000 пацијената.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се