Осликавање највећег Саборног храма у Крушевцу

Уочи Ускршњег празника завршено је фрескописање куполе Саборног храма у Крушевцу. На осликавање цркве Светог Ђорђа у чијој порти је седиште Епархије крушевачке чекало се сто година.

У односу на грандиозни објекат који је на месту старе цркве, саграђен пре 110 година и фасаду по узору на моравску школу коју је такође осмислио архитекта Душан Живановић, лепота унутрашњости крушевачког Саборног храма била је готово неприметна.

До пре неколико дана, када је завршено фрескописање куполе чија је лепота и оригиналност, ликовно али и духовно оплеменила ову светињу.

"Приметила сам то још пре неколико дана, кад су скинули скеле, а и пре тога наравно. Одушевљена сам као и многи", каже једна од крушевљанки која редовно долази у ову цркву.

Милена Поповић, професор музике се нада да ће црква бити дивна када се заврши осликавање и да ће то бити лепа промена у одосу на раније.

"Ми волимо и на око да нам је лепо, а не само у души", кажу житељи Лазаревог града.

Иконописцу, академском сликару Радану Радојловићу ово је 27. црква у којој ради. Почео је у Саборном храму у Нишу.

"Уз благослов сликам често и после поноћи. И док је овде литургија и служба. Онда се некако ми живописци сродимо са храмом, са атмосфером. Свестан сам колико време брзо пролази И колико смо ми у корелацији са временом ситни.Зато то што остављам овде надам се да ће трајати дуго иза мене", каже Радан Радојловић, академски сликар - живописац.

Пре Радана овде је стварао познати сликар Милан Миловановић по завршеној Академији у Минхену. Његове иконе красе иконостас испред којег се пред одлазак у логор, последњи пут, док су га напољу чекали Немци, у цркви помолио Владика Николај Велимировић.

"Иконопис је осликано Јевaнђеље или сцене из Христовог живота. А народ све то доживљава учествујући у празницима и када све то има иза себе на зиду утисак је потпун", каже епископ крушевачки Давид Перовић.

Иконописање храма Светог Ђорђа наставиће се после Ускршњег празника и трајаће две године. На Велики петак нема литургије, али већ поподне почиње служба и изношење плаштанице.

И на најтужнији дан у години за хришћане, црква ће бити пуна. Поглед на куполу са Исусовим ликом у средини, наговештава радост највећег празника који је пред нама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се