Читај ми!

Чувар обућарског заната у Косјерићу

Индустрија је многе обућаре принудила да одустану од производње и њихов посао свела на поправку ципела или крпљење патика. У Косјерићу, од пет обућарских радњи, данас је остала само једна, али се у њој и даље израђују ципеле по мери.

Мајстор Драгић Васовић ципеле по мери израђује 56 година. Каже да данас ретко ко обраћа пажњу на квалитет, иако је ручно рађена обућа трајнија од индустријске.

"Раније сам радио, па сам носио ципеле у торбама на пијацу. Ја сам родом из Блаћа, отуда. Однесем по једно две торбе, седнем у кафану, то оде све одједном. И пола зараде оставим у кафани", наглашава мајстор обућар.

Главни помоћник му је супруга. Иако су у пензији 24 године и даље раде, јер је, кажу, дошло време да пензионери морају да помажу деци.

На обућарски занат, међутим, различито гледају.

"Њега ово одржава, њега то уздиже, а ја га мрзим, ја га не волим, али шта ћу", каже супруга Радинка.

Драгић је пре тринаест година и оперисан.

"Три бајпаса су ми радили на 'Дедињу' и то ме мало одржава, више него и лекови и све", признаје Васовић.

Радинка каже да од онога што зараде од заната морају свима да дају по мало.

Поред житеља Косјерића, и поједини гастарбајтери доносе обућу на пенџетирање и крпљење.

Проредиле су се муштерије за ручно рађену обућу, али има још оних, редовних, који издвоје 40 евра за пар ципела вештог обућара.

Купац Миломир Јовановић узима ручно рађену обућу из два разлога.

"Прво, удобнија је, значи лепши је ход у њој, а и дуготрајнија је", тврди Јовановић.

Због заната Васовићи никада нису ишли на годишњи одмор. Ове године обележавају пола века брака и, како кажу, највеће благо су им три ћерке и унучад.

"И преко лепка и преко ципеле. Е, тако је. Ма море, знаш шта, дете, судбине има ту, учинила је своје све", каже Радинка.

Мајстор Драгић наводи да један унук, упркос добром послу у Београду, размишља о томе да научи занат и врати се у Косјерић.

Можда ће тако спречити нестанак последње обућарске радње и сачувати традицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се