Читај ми!

Снежана Маловић повукла молбу за пријем у АКВ

Бивша министарка правде Снежана Маловић повукла је свој захтев за пријем у Адвокатску комору Војводине односно њен огранак у Суботици.

У писму Управном одбору АКВ у које је Танјуг имао увид, Снежана Маловић је детаљно образложила због чега више не жели упис у Именик адвоката.

Одбацује као политичке, а не правно аргументоване, замерке Суботичког огранка АКВ, који није подржао њен пријем замеривши јој између осталог неуспешну реформу правосуђа.

Маловићева је адвокатску канцеларију намеравала да отвори у Суботици, а коначну одлуку о њеном пријему требало је донесе АКВ на основу мишљења локалног суботичког огранка.

Међутим, како је навела, негативно мишљење огранка у Суботици, враћа је у Београд са "новом енергијом и свешћу да се за даљу демократизацију друштва морамо борити и да не смемо одустати од тога".

Поручује да неће одустати да се бори против организованог криминала иако последице те борбе осећа и данас.

"Очигледно је потребно да се уклоне из јавног живота сви они који су се залагали да се осумњичени за најтежа кривична дела, они који су својим криминалним активностима претили да уруше основе на којима почива друштво и држава, одговарају за своје поступке", напоменула је бивша министарка правде.

У образложењу зашто повлачи захтев Маловићева је навела да јој је у Суботици замерено што да је учествовала у осуђивању Миладина Ковачевића а он је, како је подсетила, закључио споразум о признању кривице са тужилаштвом.

Затим да је "највећи кривац" због укидања суда у Кањижи, на шта је указала да је законом из 2008. године суд у Кањижи претворен у судску јединицу, а тек законом из 2013. године укинут, после њеног мандата.

Замерено јој је и што неизабраним судијама нису написана образложења што, како истиче није истина, као и да је "крива" што је деда њеног супруга осудио Дражу Михајловића.

Адвокати из Суботице у Мишљењу су јој такође замерили „неуспешну реформу правосуђа“ и што је за време њеног мандата донет Закон о јавним бележницима, Закон о извршењу и обезбеђењу као и Законик о кривичном поступку".

"Сматрам нецелисходним али и испод сваког достојанства часне адвокатске професије да указујем на надлежност државних органа", нагласила је Маловићева и истакла да су у изради свих законских текстова, у јавној расправи и давању мишљења учествовали представници адвокатуре, а о чему сведоче бројни састанци и документација.

Напомињући да не замера колегама у Суботици који су били против њеног избора, јер је било и другачијих мишљења, Маловићева је предлаожила да се убудуће исти поступак јавне расправе између кандидата и адвоката, као и њеном случају, примени и на све будуће кандидате за пријем у адвокатуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се