Омеровић: Неопходна подршка ЛГБТ заједници

Израда предлога јавних политика у области заштите права и побољшања квалитета живота припадника ЛГБТ заједнице може бити од велике користи државним органима током припреме стратешких законских прописа, каже председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић.

Мехо Омеровић је истакао да ЛГБТ заједница припада категорији најугроженијих група и да им је неопходна подршка државе, свих институција и органа, нарочито када је реч о дискриминацији у областима здравља, образовања и социоекономске стабилности, преноси Танјуг.

"У тим областима припадници ЛГБТ заједница наилазе на велике проблеме и ту им је потребна заштита државе", рекао је Омеровић и додао да Одбор блиско сарађује са цивилним друштвом у областима у којима је евидентно кршење људских и мањинских права.

Мехо Омеровић је, на скупу посвећеном јавним политикама у области заштите права и побољшања положаја ЛГБТ заједнице, најавио да ће се 15. априла пред члановима одбора наћи редовни годишњи извештаји Заштитника грађана и Поверенице за равноправност.

Дан касније, како је додао, Одбор ће разматрати Нацрт акционог плана за поглавље 23, који "има везе са припадницима ЛГБТ заједнице".

"Идуће седмице бићемо у прилици да разговарамо о стању и положају ЛГБТ особа и других угрожених група, и да се кроз разговор о свему ближе и конкретније упознамо са задацима, обавезама, роковима и носиоцима за изврешење обавеза које стоје пред нама у склопу припреме Акционог плана", рекао је Омеровић.

Омеровић сматра да је важно да и невладине организације и цивилни сектор буду упознати са припремом Акционог плана како би се дошло до текста који ће одговарати интересима свих угрожених група, али и агенди која стоји пред нама на путу ка ЕУ.

"Поздрављам напоре и велика залагања организација цивилног друштва да приступе једном озбиљном документу јавних политика које само могу бити од користи државним органима током припреме стратешких законских прописа", подвукао је Омеровић.

Младен Антонијевић Приљева из Форума за етничке односе навео је да циљ израде предлога јавних политика да се на систематичан и лако доступан начин доносиоцима одлука представе кључне потребне заједнице.

"Желимо да понудимо адекватна решења у аналитичком, а не политичком контексту заснованом на релевантним подацима", рекао је Антонијевић.

Један од предлога јавних политика, како је рекао координатор транс секције "Газтен-ЛГБТ" организације Кристијан Ранђеловић односи се на законску регулативу у вези са транс особама.

"Већ 20 година постоји могућност промене пола, али није ништа урађено да се та област регулише и зато је важно да надлежнима дамо назнаку како да практично то раде и како да се законом та област регулише", рекао је Ранђеловић и додао да очекује да држава препозна значај и посвети се решавању проблема транс особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се