Читај ми!

Ускршња посланица патријарха Иринеја

Традиционалним поздравом "Христос васкрсе, ваистину васкрсе", патријарх Иринеј са епископима честитао је предстојеће ускршње празнике уз поруку да никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега васкрсења.

Патријарх је у посланици пожелео да Христос васкрсе донесе веру, наду, љубав и вечни живот, а однесе тугу и смрт, преноси Танјуг.

У ускршњој посланици патријарх Иринеј је поздравио мајке, оне који страдају и пате, прогнане, све презрене и понижене, и сужње у тамници, трудбенике и раднике, путнике по сухом, мору и ваздуху, учене и неуке и све оне који трагају за вечним смислом и тајном живота, болесне и напаћене. 

"Овим поздравом, обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који данас са нама славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслога над силама таме", наводи се у ускршњој посланици патријарха Иринеја, која први пут неће бити читана пред новинарима, већ ће видео-запис сутра око поднева бити објављен на сајту СПЦ.

Патријарх и епископи позвали су вернике са свих континената да се заједно са њима радују васкрсењу Христовом, које нас, како се наводи, позива да чувамо јединство Свете цркве Христове, и да у љубави и слози једни са другима чувамо "јединство Духа свезом мира" и да никада своје земаљске интересе не стављамо изнад интереса цркве и свеопштег добра нашег народа.

"Нека мука и тескоба наших дана узмакне пред светлошћу и радошћу васкрсења Христовог. И никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашега васкрсења", наводи се у посланици у којој се верници позивају да загрле једни друге и сва створења, и да запевају свету песму вечног живота и светлости.

Очевидно је, додаје се у посланици, да се васкрсење Христово јавља и показује не само као победа над смрћу и пролазношћу него и као откривење пуноће божанског промисла о свету и човеку.

"Најдубља чежња човекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човекова је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти – свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или напросто привид слободе", наводи се у посланици патријарха и епископа СПЦ.

Истиче се и да смо ми хришћани по томе што смо сведоци и носиоци тог вечног и непролазног људског достојанства, поставши, по благодати, "синови светлости и дана".

Отуда је, поручује у посланици патријарх, празновање Христовог васкрсења – празновање живота вечног и непролазног.

Порука ускршње посланица је и да у светлости Христовог васкрсења – свако зачеће, рођење, и свако људско биће има вечни смисао, представља рађање за вечност, као и нашу вечну људску одговорност за њега.

Указује се и да данас, као и одувек, самољубље и саможивост прете да униште значај ове и овакве несебичне саможртвене Христове љубави, на чијем пламену се греју сва бића и сва створења.

"Поздрављајући вас, браћо и сестре, најрадоснијим васкршњим поздравом, позивамо вас да живите у љубави према Богу и ближњима, ходећи тако путем који води у вечни живот, јер ћемо само тако постати и бити синови и кћери васкрсења. Стога, чувајте у љубави тајну живота коју је установио и осветио сам Бог. Ово ради благостања и угледа нашега, ради наше деце – највећега блага, због којих живимо и радимо. Искрена верност и узајамно праштање да не изостане", наводи се у посланици.

Ускршњу посланицу у целини можете прочитати на сајту СПЦ

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се