Читај ми!

Ускоро боља палијативна нега у Србији

Здравствене установе широм Србије од данас су у обавези да обезбеде додатни број доктора медицине за рад и медицинских сестара-техничара у јединицама за палијативно збрињавање, у циљу повећања капацитета за палијативну негу, саопштено је из Министарства здравља.

Та обавеза проистиче из измена Правилника о номенклатури на примарном нивоу здравствене заштите којима се та номенклатура у погледу палијативног збрињавања допуњава, преноси Танјуг.

Повећањем капацитета за палијативну негу почео је са реализацијом план министра Златибора Лончара.

У наредној фази планирана је пренамена "постељних капацитета" у болницама које још немају постеље за палијативно збрињавање, како би јединице за палијативно збрињавање биле основане и равномерно распоређене на територији целе земље, према потребама пацијената.

Према подацима до којих су дошли Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и Градски завод за јавно здравље Београд просечна дневна заузетост постеља у којима је планирана пренамена постеља је испод препоручене.

"По налогу Министарства, здравствене установе већ почеле да спроводе прерасподелу постељних капацитета унутар својих оквира и на тај начин да обезбеђују планирани број постеља за палијативно збрињавање", наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Процена је и да у болницама углавном не постоји вишак кадра у односу на прописане нормативе за рад јединица палијативне неге и да је могуће прерасподелом ангажовати кадар за одељења са којих су пренамењене болничке постеље, додаје се у саопштењу.

Палијативно збрињавање је приступ који побољшава квалитет живота пацијента са активном, узнапредовалом болешћу, као и чланова њихове породице, кроз превенцију и отклањање патње путем раног откривања, процене и лечења бола али других физичких, психосоцијалних и духовних потреба пацијената.

Потребе за овим видом здравствене заштите су растуће, с обзиром на демографско старење популације, као и на пораст обољевања од хроничних незаразних болести, укључујући малигна обољења, дијабетес, трауматизам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво