Читај ми!

Незапосленост – велики проблем за Роме

Према подацима последњег пописа, 2,05 одсто становништва Србије су Роми. Више од половине је без средње школе. Највеће учешће Рома у укупном становништву бележи се у Костолцу, Бојнику и Врањској Бањи.

Роми живе у центру Врањске Бање, у насељу Огош, крај железничке станице. Инфраструктурно су уређени ти делови Бање, имају струју, воду, путеве.

Селистар Дамировић, члан општинског већа, каже да у Врањској Бањи нема нехигијенских насеља, да је то превазиђено, да је уведена канализација, водовод, телефон, интернет.

Демировић је у општинском већу задужен за социјална питања. Завршио је основну школу. Највећи им је проблем, каже, незапосленост. А мало је и оних са средњом школом или факултетом.

"Могућности за запошљавање су мале, то не значи да је само дискриминација у питању, већ у Врањској Бањи нема довољно места за све незапослене", каже Небојша Силистаревић, ментор на пројекту ЕУ.

У Специјалној болници већ шест година у хидроблоку ради Југослав Асановић. Почео је да ради током војног рока и остао да помаже пацијентима.

"Има перспективе за Роме, али није то то, ја нисам завршио средњу школу, али већ радим, без школе нема ништа", каже Југослав Асановић.

Према подацима Ромског културног центра у Врањској Бањи, само троје Рома иде у неку од средњих школа. У основним школама имају координаторе и педагошке асистенте.

"Могу да похвалим међуљудске односе у Бањи, јер је ово једна од ретких општина где се Роми и Срби слажу", каже Срећко Демировић.

Славица Сотировић, председница Општине, каже да Роми морају да се образују, а ми као друштво морамо да им помогнемо у томе, да им омогућимо да се школују, да нађу посао.

У Врањској Бањи живи око 2.500 Рома, раде у Специјалној болници, јавним предузећима, школама, али много породица живи од социјалне помоћи, сакупљања секундарних сировина или од музике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара