Читај ми!

Адвокати: Повући Нацрт закона о бесплатној правној помоћи

Нацрт закона о бесплатној правној помоћи прети да уруши адвокатуру неуставним увођењем ширег круга пружалаца помоћи, укључујући и нотаре, речено је на конференцији за новинаре у организацији Адвокатске коморе Београда.

Председник АКБ Слободан Шошкић је на конференцији за новинаре рекао да адвокати могу да ступе у одбрану својих права, јер су незадовољни текстом нацрта чији је предлагач Министарство правде, јавља Танјуг.

Према његовим речима, нотари су поново заступљени као пружаоци бесплатне правне помоћи, а адвокати су недавно због њих протестовали из истих разлога и протест окончали потписивањем Споразума којим се нотарима одузимају широко дата овлашћења.

Како је објаснио, Уставом је предвиђено да једино адвокати и јединице локалне самоуправе (ЈЛС) могу да пружају такозвану бесплатну правну помоћ, односно правну помоћ на терет буџета Србије.

Међутим, нацрт предвиђа много шири круг, рекао је Шошкић, па се тако као пружаоци услуга, осим адвоката, јављају службе правне помоћи у ЈЛС, јавни бележници, други органи јавне власти, удружења, правни факултети...

Због тога је такав предлог закона удар на адвокатуру, рекао је Шошкић.

"Посао јавних бележника је вршење јавних овлашћења, а не пружање правне помоћи", указао је Шошкић и навео да ће АКБ Министарству правде доставити своје примедбе.

У комори сматрају да се тим нацртом изиграва споразум који су адвокати и Министарство правде потписали након прошлогодишњег штрајка.

Такође, спорно је и што, осим адвоката, остали пружаоци услуга не морају да испуњавају услове у погледу стручне обучености, не морају да имају положени правосудни испит, процесно искуство, а ипак су изједначени у погледу накнаде за пружене услуге бесплатне правне помоћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара