Деведесет одсто Рома без посла

Према попису из 2011. у Србији живи 147.000 припадника ромске националне мањине. И поред тога што је последњих година много учињено на побољшању њиховог положаја, они су и даље популација која је најчешће изложена дискриминацији.

Сиромаштво, дискриминација, предрасуде према њима, и даље су део свакодневице Рома, не само у Србији.

Свесне да је образовање најбољи пут да се изборе за своја права, уз афирматвне мере државе, нове генерације Рома чешће се одлучују да наставе школовање.

Студент Економског факултета у Београду Тамара Ђорђевић каже да су њој помогле стипендије током студирања.

Према њеним речима, потребно је што више и оваквих програма као што је стажирање које ће дозволити Ромима да приведу школовање до краја, јер често напуштају школовање у основној, средњој школи или факултету.

Ромкиње су у тежој позицији од осталих, јер су дискриминисане и на основу пола и по припадности најугроженијој националној заједници. У просеку живе 48 година, а због ране удаје и рађања, одустају од школовања.

Члан Групе за унапређење положаја Рома Александра Михајловић Новикова рекла је да Ромкиње вековима трпе породично насиље, дискриминацију.

Због лоших услова живота, само један од сто Рома живи дуже од 60 година. Готово 90 посто њих је без запослења. Четвртина Рома нема ни дана школе, а факултетску диплому добије само 0,1 посто Рома, показују подаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара