Читај ми!

Локалне заједнице пројектима стварају услове за инвеститоре

Четрнаест локалних заједница у Србији добило је шансу да побољша свој привредни амбијент. Oсамнаест њихових пројекта подржано је средствима из државног буџета, а за то је укупно издвојено 150 милиона динара. У Министарству привреде кажу да је циљ – привлачење инвеститора.

Инвеститори долазе тамо где су обезбеђени путеви, водовод, канализација, гасна и електромрежа. Одабрани пројекти су управо сређивање инфраструктуре у индустријским зонама и задовољавају четири критеријума.

"То су, пре свега, ефекти пројекта, одрживост пројекта, свакако постојање потенцијалних инвеститора заинтересованих за ту локацију, односно локалну самоуправу из које је пројект дошао. И, на крају, колико ће се радних места по реализацији инвестиције у тој зони у локалној самоуправи обезбедити", наводи државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Новац за сређивање путева добили су Сремска Митровица, Ново Милошево, Нови Бечеј, Баточина, Свилајнац и Сента. За реконструкцију улица и платоа – Коцељева, Крушевац и Врњачка Бања. У Шимановцима, Руми, Новом Саду и Суботици финансираће се пројекти водовода и канализације.

Инђији, Параћину, Владичином Хану, Белој Паланци и Прешеву одобрен је новац за побољшање снабдевања струјом, изградиће се трафостанице, електромрежа и јавна расвета.

Председник Општине Прешево Рагми Мустафа каже да покушавају да у наредне две-три године заврше сву инфраструктуру у индустријској зони.

"Да се прихвате страни инвеститори, има их из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Француске, који би дошли са својим индустријским капацитетима да производе у индустријској зони у Прешеву јер је овде врло спремна радна снага", истиче Мустафа.

Иван Савељић, директор привредно-технолошких паркова у Суботици, каже да је обезбеђено суфинансирање њиховог пројекта.

"Можемо да кажемо да смо остварили и уштеду у буџету јавног предузећа, а самим тим и у буџету Града Суботице", наводи Савељић.

Према његовим речима, цео тај пројекат је само један у низу планираних ове године, а све у циљу инфраструктурног опремања комерцијалне зоне "Петар Драпшин" на простору бивше касарне.

Већина послова ће почети већ за два месеца, а контролисаће их Министарство привреде како би се спречиле злоупотребе и ненаменско трошење новца.

"Уколико све буде како треба и адекватно ономе што је на терену, ми ћемо новац да преносимо и да плаћамо, a уколико не буде, нећемо новац ни да дајемо", каже Драган Стевановић.

Важно је да локалне самоуправе спреме инфраструктурне пројекте јер из Владе најављују ускоро још један конкурс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара