Читај ми!

Омбудсман: Обезбеђена равноправност деце при вакцинисању

Министарство здравља је у најкраћем року поступило по препоруци Заштитника грађана, изменило Правилник о имунизацији и начину заштите лековима и тако омогућило пуну равноправност деце при вакцинисању, саопштено је из Канцеларије Заштитника грађана.

Заштитник грађана истиче да је брза реакција Министарства здравља пример како се отклањају пропусти и подиже степен остваривања права грађана, преноси Танјуг.

"Ситуација у здравству је јако далеко од добре и за пацијенте и за многе здравствене раднике, али Министарство здравља је од 2014. године постало много ефикасније у решавању деценијама нагомилаваних проблема", истиче заштитник грађана Саша Јанковић и додаје да је то констатовано и у годишњем извештају који је Народној скупштини и јавности поднет 15. марта.

Примену Правилника и начин на који ће се спроводити имунизација деце у следећем периоду, Заштитник грађана ће пратити и указивати Министарству здравља на евентуалне проблеме у остваривању и заштити права детета.

Заштитник грађана је 24. марта окончао поступак контроле који је водио по притужбама грађана и утврдио да постојећа правила о вакцинацији неоправдано праве разлику међу децом.

Због тога је Министарству здравља и Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" упутио препоруку да без одлагања измене прописе ради подједнаког третирања све деце у добу за вакцинацију, наводи се у саопштењу.

Министар здравља је одмах прихватио препоруку и Правилник о имунизацији и начину заштите лековима, који је у рекордном року измењен.

Од јуче се, у домовима здравља, петовалентном вакцином деца вакцинишу о трошку Фонда здравственог осигурања, а датум рођења није препрека за примање ове вакцине, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво