Читај ми!

Почела израда Акционог плана за права мањина

Израда Акционог плана за остваривање права националних мањина, који је за Србију од изузетног значаја за преговарачко поглавље 23, почела је састанком радне групе у Палати Србија.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе и члан радне групе Иван Бошњак каже да група треба да изради Акциони план који ће бити примењен у оквиру поглавља 23, преноси Танјуг.

"Наш циљ је да тај план има пуну примену прописа у редовној пракси, како од државних тако и локалних органа", поручује Бошњак.

Подсећа да је Србија до сада усвојила сет афирмативних закона који се тичу уређења мањинских права.

"У Србији имамо једну специфичност која не постоји нигде у Европи, а то је што су национални савети националних мањина организовани на централном нивоу", истиче Бошњак.

Напомиње да је данашњи састанак радне групе искоришћен и да се окупе новоизабрани председници националних савета националних мањина у Републици Србији.

"Досадашње позитивно искуство у вези са доношењем закона није имало пуну примену у свакодневном животу припадника националних мањина. Нека законска решења остала су недоречена, али и непотпуно примењена", указује Бошњак и додаје да је велики проблем недовољна заступљеност припадника националних мањина међу запосленима у локалним самоуправама.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић сматра да су Савет Европе и Европска комисија проценили да Србија има изузетно квалитетан нормативни оквир - законе и прописе из области заштите права националних мањина.

Међутим, у домену спровођења би ствари могле да се унапреде.

"У том правцу ми у радној групи вршимо сумирање тих права онако како су предвиђена и правимо комплетан Акциони план како да се та права спроведу у живот - ко је за њих задужен, у ком року, о чијем трошку и тако даље", каже Бацковић.

Очекује значајан помак у остваривању резултата из области заштите националних мањина, у најразличитијим сегментима који су од кључног значаја за њихов функционисање у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво