Читај ми!

Прате се водостаји река, прете клизишта и одрони

Водостаји на рекама у западној и југозападној Србији приближили су се границама редовне одбране од поплава и налазе се у стагнацији и мањем опадању. Јужна Морава излила се код Ђуниса у крушевачкој општини, а у наредна 24 часа очекује се и мањи пораст водостаја код Мојсиња. Порасти су још увек и на Млави, Пеку и Ресави. Прорадило више клизишта широм Србије.

Јужна Морава данас се поново излила код места Ђуниса у крушевачакој општини, а према подацима надлежних, који превентивно дежурају на тој локацији, људи и објекти нису угрожени. Јужна Морава из сата у сат расте по три центиметара, јавља дописник РТС-а.

Заменик начелника локалног Штаба за ванредне ситуације Душан Тодоровић изјавио је да вода није ушла у дворишта кућа и да мештани нису угрожени.

Под водом су њиве на левој и десној обали Јужне Мораве у доњем току код Ђуниса и регионални пут Крушевац- Алексинац, на коме се саобраћај обавља отежано испод подвожњака једном коловозном траком.

Тодоровић је рекао да је вода од претходног изливања те реке остала у двориштима две куће, а да су надлежне екипе и даље на терену и да превентивно дежурају.

Због изливања Јужне Мораве код места Ђуниса у крушевачакој општини, за саобраћај је затворена трака пута у смеру Каоник–Делиград.

Саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила другом траком Делиград–Каоник уз асистенцију саобраћајне полиције.

Због сложене хидролошке ситуције, будно се прати водостај свих река у Србији, посебно на Јужној Морави где се у наредна 24 часа очекује мањи пораст водостаја код Мојсиња.

Водостај Јужне Мораве ће се у том периоду кретати изнад границе ванредне одбране од поплава, навео је РХМЗ на свом сајту.  

На Колубари, Тамнави, Убу, Љигу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће током дана достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава.  

Повећан је и пораст Црнице код Параћина, Ресаве код Свилајнца и Лугомора код Јагодине, које су у мају прошле године у овим општинама изазвале катастрофалне поплаве. Ресава је порасла за 59 центиметара, а Лугомир код Мајура за 53 центиметра. 

Под водом је и приобаље реке Расине и Западне Мораве. 

Највећа опасност сада прети од клизишта и одрона на путевима.

У околини Краљева, после изливања Западне Мораве, за саобраћај је био затворен локални пут Грдица–Опланићи. У међувремену је саобраћај успостављен. Ибар стагнира и на граници је да се излије, али још не прети бунарима за водоснабдевање Краљева.

Обилне падавине покренуле су стара и отвориле нова клизишта у тој општини.

У Богутовцу код Краљева, покренуло се клизиште, које прети да угрози неколико кућа и породично гробље. 

Исто клизиште је синоћ око 22 часа проузроковало прекид саобраћаја на Ибарској магистрали, на путу Краљево–Рашка, а саобраћај је поново успостављен.

Недалеко од тог места, око четири километра према Краљеву, почела је хитна привремена санација дела магистралног пута, на коме се једна трака обрушила ка Ибру.  

Из саобраћајне полиције упозоравају на честе одроне дуж магистрале од Богутовца до Новог Пазара, јавља дописник РТС-a.

Друмски саобраћај на магистралном правцу Ниш - Пирот - Димитровград код Просека нормализован је после прекида због одрона, саопштено је из Јавног предузећа "Путеви Србије".

Како јавља наш репортер из Ниша, део одрона је поред пруге Ниш–Димитровград, па је и железнички саобраћај био у прекиду.

На једином путном правцу ка истоку, постављена је сигнализација, па се путнички саобраћај преусмерава преко превоја Плоче, а камиони се заустављају код наплатне рампе Наис.

Радници рашчишћавају терен.

За протекла два дана на подручју Крушевца пало је 37 литара кише по метру квадратном што је покренуло 11 од 92 регистрована клизишта на територији града.

Клизиште у Рибару угрожава десетак домаћинстава и регионални пут Крушевац- Прокупље.  

У селу Горња Сабанта, код Крагујевца, услед клизишта, једна кућа је "потонула" 40 центиметара. По налогу грађевинског инспектора, породица која ту живи исељена је код рођака.

Ситуација у Поморављу, Ресави и Левчу, што се тиче водостаја река, стабилна је и "не очекује се погоршање", а нема нових клизишта, рекао је Танјугу начелник Штаба за ванредне ситауације МУП-а за Поморавски округ у Јагодини Горан Кушић.

"Водостај Велике Мораве кроз Поморавље је у мањем порасту, а код мањих река у стагнацији и опадању и процењујемо да је то максимум, јер киша полако престаје да пада", рекао је Кушић.

Када је реч о клизиштима, осим оног већег у Багалинцу у општини Рековац, где је угрожено 12 домаћинстава, и још неколико мањих у другим селима те општине, других на подручју Поморавског округа нема или нам нису пријављена, истакао је Кушић.

Услед обилних падавина на подручју Ивањице, активирано је 35 клизишта, каже председник те општине Миломир Зорић.

Зорић је, у изјави за агенцију Танјуг, навео да се тло помера у местима Шљивићи, Вуковица, Марина Река, Осоница и Лиса.

"Комисије су непрестано на терену, врше снимање, а за поједина клизишта већ су послати извештаји надлежним службама. Због временских неприлика, све је више одрона на некатегорисаним и локалним путевима, а најтежа ситуација је на саобраћајници према Студеници", рекао је Зорић.

И на подручју прибојске општине активирало се клизиште које је пресекло део пута и угрозило два домаћинства, од којих се једно иселило, изјавио је директор тамошње Дирекције за изградњу Здравко Пешут.

Пешут је прецизирао да се земља покренула на некатегорисаном краку пута за село Бић према насељу Маријановићи.

Према његовим речима, на терен су изашле надлежне комисије које су сагледале стање у циљу стабилизације тла.

Припадници Министарства унутрашњих послова и Сектора за ванредне ситуације, заједно са осталим надлежним службама, непрекидно прате стање на терену. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се