Почетак градње "Београда на води" до краја лета

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је за РТС да ће изградња пројекта "Београд на води" почети до краја лета. Академија архитектуре и даље против пројекта.

Дан уочи скупштинске расправе о специјалном закону поводом "Београда на води", који би требало да постави правне основе за његову изградњу, води се полемика о оправданости тог пројекта, сарадњи са арапским инвеститорима, финансирању и техничким условима.

Градоначелник Синиша Мали је, гостујући у емисији "Око", рекао да ће након усвајања закона почети експропријација која ће трајати три или четири месеца, а онда ће се створити услови за издавање грађевинске дозволе и покретање изградње.

"До краја лета мислим да је реално покретање изградње", рекао је Мали. Он је навео да је важно да пројекат "Београд на води" што пре крене с реализацијом како би се запослила грађевинска индустрија и српским радницима обезбедио посао.

Градоначелник је поновио да финансирање пројекта обезбеђује инвеститор из Уједињених Арапских Емирата, а да Србија треба да обезбеди грађевинску дозволу и да очисти парцелу.

Према његовим речима, за 3,5 милијарди евра инвестиција очекује се раст у БДП-а Србије буде седам милијарди у наредних 10 до 15 година, колико треба да се пројекат реализује.

Осврћући се на критике које долазе из Академије архитектуре, Мали је рекао да је време да се "отворе карте" и призна зашто се пројекат критикује.

"Да ли је разлог што, ако се деси 'Београд на води', Мишковић неће направити своју Луку Београд, неће зарадити десетине милиона евра, већ ће корист имати грађани? Да ли је проблем што ће неки Вучић или Мали реализовати пројекат, а не ДС и Мишковић?", упитао је Мали.

Драгољуб Бакић из Академије архитектуре Србије одговорио је да не прихвата дискусију која ће водити политици и Мишковићу, нити замену теза, и поновио да то удружење не подржава пројекат јер не поштује генерални урбанистички план града, а није расписан ни међународни конкурс.

Мали је рекао да је жеља ове власти да све покрене и направи модеран град и државу, и да више нема времена за чекање под изговором да конкурси нису успели или да држава нема новца.

Градоначелник је истакао и да је интересовање за станове у оквиру пројекта "Београд на води" велико, да се 1.500 људи пријавило у прва два дана, а да ће, "кад се забоде први ашов", интересовање бити још веће.

Бакић је нагласио да се противи пројекту. "Прво је укинута одредница Генералног урбанистичког плана, ми имамо ГУП у континуитету од 1950. године, којим је савско приобаље оивичено теразијским гребеном, Топчидерским брдом и Савом, то је један конкавни простор који је велике вредности", навео је Бакић.

Према његовим речима, на том простору нема становања и нема аутомобила. Бакић сматра да Београд има места где може да се изгради два милиона квадрата.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да тврдња да то није у складу са Генералним урбанистичким планом – није тачна.

"Све време говорите о томе да треба да се ради и да се није радио међународни конкурс. Ево моје искуство које показује да се у последњих 20-30 година у Београду радило 10-15 конкурса – два за Трг Славија, за блок 25 и 26, за Теразијски парк, за Бетон халу", навео је Мали.

Градоначелник је рекао да се стално ствара нека фама да је потребан конкурс, а у ствари се замазују очи јавности. Како је додао, на крају су сви ти конкурси били нереални, нереализовани јер једноставно није било инвеститора.

"Сви планови су урађени и за водовод и за гасовод, и за топлотну енергију и за саобраћај, све то постоји", каже Мали.

Бивши министар грађевинарства и инжењер Милутин Мркоњић каже да жели да на неки начин помири две стране, јер не види разлог за сукобе.

"Паре су ту, увек гласам за пројекат где су паре, треба их искористити на локацији која је најатрактивнија и најбилижа реализацији", навео је Мркоњић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво