Читај ми!

Има ли дискриминације у школским лекцијама

Организација "Лабрис" ће тражити од Завода за унапређивање образовања и васпитања да формира комисију јер тврде да у уџбеницима постоје дискриминаторне лекције на рачун ЛГБТ популације. Аутор спорних уџбеника Жарко Требјешанин нема намеру да мења садржај. Тврди да није у питању дискриминација, већ стручан, научни текст.

У осам средњошколских уџбеника из биологије, психологије и медицине на 19 места "Лабрис" је пронашао дискриминаторни садржај. Ту се, тврде, истополна сексуална оријентација сврстава у поремећаје. Траже да се из уџбеника повуку спорни садржаји.

Јованка Тодоровић из Организације за лезбијска људска права "Лабрис" рекла је да деци пре може да шкоди дискриминација, нарочито оној која су истополне оријентације када чују од својих ауторитета професора, "када прочитају у књизи, када виде да нису нормална, да имају поремећај хормона, да су психички поремећена".

Један од аутора уџбеника који сметају "Лабрису" је Жарко Требјешанин, који истиче да нема намеру да мења садржај. Тврди да није у питању дискриминација, већ стручан, научни текст.

Истиче да се увек бори против дискриминације и да је спреман да тужи оне који га за то оптужују.

Психолог Жарко Требјешанин рекао је да је сексуални објекат по правилу особа супротног пола.

"Сигурно, ја знам, толико сам се бавио психоанализом, чак не мора да буде особа, може да буде ципела, леш и тако даље, али то се не наводи у ономе што је основа – зато се каже по правилу, што је у огромном броју случајева", каже Требјешанин.

Нови Закон о уџбеницима можда би могао да разреши спор. Ускоро ће ући у скупштинску процедуру.

Зорана Лужанин из Министарства просвете рекла је да ће сви до сада одобрени уџбеници на неки начин проћи кроз филтер да би се то море уџбеника, а тренутно у Србији има неколико хиљада уџбеника који су у оптицију, поново погледа, исправе уочене грешке и онда врате у школе – сада је време за то.

Има најмање два примера када је део уџбеника промењен због спорног садржаја: први када је реч "глупача" била асоцијација за девојчицу, и други када се у књизи за техничко на једној илустрацији, између осталих, појавио и порно-сајт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се