Произвођачима семена загарантован профит

Учешће поврћа у укупној пољопривредној производњи је десетак процената. Министарство пољопривреде и ове године помаже повртаре при куповини опреме и механизације у износу од 40 до 55 одсто, зависно од вредности робе и места становања. Повртари углавном остварују солидну зараду, а још боље произвођачи семена.

Прошле године поврће се производило на око 120.000 хектара. Стручњаци истичу да се повећава принос по хектару, али и квалитет плодова. Захваљујући сигурном пласману и заради, све је више оних који производе семе поврћа.

Живислав Илић из Лозовика пет година на пола хектара производи семе паприке за Институт у Смедеревској Паланци. Испоручи око 200 килограма семена и заради готово 700.000 динара.

"Сво семе које извадимо из паприке дајемо институту, пласман је сигуран, исплата је по договору. У уговору имамо и цену и време исплате, све се зна унапред", каже Живислав.

Семе од домаћих сорти и хибрида је, кажу агрономи, солидног квалитета и не заостаје за оним из увоза.

"Све те сорте и хибриди имају у себи домаћи генофонд који потиче са овог поднебља и то по мом мишљењу даје предност нашим хибридима и нашим сортама", сматра директор Института за повртларство у Смедеревској Паланци Богољуб Зечевић.

Квалитет семена поврћа из домаће производње и увоза испитују надлежне лабораторије, како на здравствену исправност, тако и на присуство карантинских болести и штетних организама. Надлежни упозоравају повртаре да семе купују само у регистрованим радњама.

"Људи не би требало да купују семе поврћа на пијацама и у другим објектима који нису регистровани за ту намену јер им у том случају држава не може гарантовати ни сортност ни квалитет", објашњава Владе Ђоковић из Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде.

Квалитет семена и његову здравствену исправност на терену контролише 48 фитосанитарних инспектора, у Војводини их је само осам. То је, сматрају упућени, недовољно стручњака, да би се ваљано надгледала целокупна биљна производња у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво