Вулин: Изједначити домаће и стране инвеститоре

У Србији би требало изједначити домаће и стране инвеститоре и помагати им на исти начин како би се унапредили производња и запошљавање посебно младих, рекао је у Новом Саду министер за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем посетио Индустрију меса "Неопланта" поводом спровођења пројекта чији је циљ повећавање могућности за запошљавање младих и стварање услова за останак и рад у земљи, преноси Танјуг.

После разгледања погона и разговора са руководством "Неопланте", Вулин је рекао да је та компанија, у саставу "Нелт" групе, један од добрих примера који показују "да у Србији итекако може добро да се ради", да се запошљавају домаћи радници, а да се буде конкурентан на светском тржишту.

"Држава мора да одреди своју политику када су у питању домаћи инвеститори", рекао је Вулин напомињући да он лично верује у то да је потребно изједначити домаћег и страног инвеститора јер, како је рекао, не разуме "зашто би новац имао боју".

"Уколико наш човек улаже, зашто му не бисмо помогли као што ћемо помоћи неком из иностранства", казао је министар Вулин поручивши да се на томе треба и може радити, ради боље будућности земље.

Вулин је задовољан и што ће "Неопланта" наставити да инвестира у производњу и развој, а тиме и у запошљавање, пре свега младих и стручних кадрова.

Министар рада је подсетио да је, према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији од укупног броја незапослених 28 одсто младих, као и да је, према образовној структури, 48 процената незапослених са средњом стручном спремом, а свега шест до осам одсто са завршеним факултетом.

Министар Удовичић је указао на проблем да се млади слабије опредељују за производна занимања, која су дефицитарна и с којима је много лакше наћи посао.

"Неопходна је шира друштвена акција како бисмо то стање променили и одговарајућим променама у образовању и шире обезбедили кадрове потребне пре свега компанијама које послују у Србији", рекао је Удовичић.

Удовичић је истакао да је "Неопланта" део групације "Нелт" која се прошле године одговарајућом конвенцијом обавезала да ће наредне три године запошљавати младе кадрове.

Министар омладине и спорта је посебно истакао значај запошљавања у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, јер 17 одсто бруто домаћег производа чине баш те две гране и похвалио планове "Неопланте" за изградњу нових фарми, ради повећања производње, извоза, а тиме и запошљавања.

Извршни директор "Неопланте" Слободан Василић захвалио је Министарству омладине и спорта што је покренуло пројекат запошљавања младих и што је та компанија идентификована у том погледу као једна од водећих у Србији.

Василић је навео да "Неопланта" данас има око 800 запослених, од којих је скоро половина старосне доби до 34 године и нагласио да у тој месној индустрији радо запошљавају младе и стручне кадрове, улажући у њихово додатно усавршавање.

Неопходно је да држава донесе одговарајуће мере које би „решиле све изазове на тржишту рада", рекао је Василић напомињући да су "Неопланти" потребни у првом реду месари, али и високо образовани стручњаци за информационе технологије као и технолози одговарајућих профила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво