Жене против насиља: Изостаје реакција надлежних

Мрежа "Жене против насиља" саопштила је да је убијена Ж. К. из Јагодине, коју је на смрт претукао супруг, у једној телевизијској емисији снимљена с "видним повредама на лицу", али да је изостала реакција надлежних органа.

Жену стару 26 година је пре два дана на смрт претукао супруг С. К. стар 29 година, док је њихово двоје малолетне деце било у суседној соби, преноси Бета.

"Разочарање, неверицу и љутњу изазвала је вест да је један од могућих мотива за убиство сумња на превару, изнета у емисији 'ДНК' на ТВ Пинк у којој су убица и жртва гостовали пре око месец дана", наводи Мрежа "Жене против насиља".

Та организација пита зашто нико од уредника емисије није пријавио надлежним институцијама сумњу да је сада покојна Ж. К. жртва насиља, уместо што се, "оглушујући се, не само о новинарску етику, већ и о здрав разум, бавио учитавањем сензације у мушко насиље према женама у сврху стицања профита".

"Овај случај приказује како медији могу допринети обнављању и укорењивању предрасуда о мушком насиљу према женама. Нема правдања за насиље. За насиље је у целости и увек одговоран искључиво насилник", наводи се у саопштењу Мреже.

Та организација пита и да ли су надлежне институције у Јагодини знале или могле имати сазнања о насиљу коме је била изложена покојна Ж. К. обзиром да се 'ДНК' емитује на каналу с националном фреквенцијом.

"Уколико су надлежне институције у Јагодини имале сазнања о овом случају, забрињавајућа је чињеница да није уследила реакција", наводи се у саопштењу.

Мрежа "Жене против насиља" ће се обратити надлежним институцијама са захтевом да се ова емисија 'ДНК' укине и позива јавност на бојкот те и сличних емисија које "неадекватним извештавањем подржавају предрасуде о мушком насиљу према женама".

"Медије позивамо да се јавно ограде и осуде овакав вид извештавања, те да без одлагања започну извештавање којим поштују достојанство и личност жртава насиља, те негују друштвено одговорно и истраживачко новинарство", апел је Мреже.

Та организација наводи да је, сваке недеље једна жена убијена од стране мушког члана породице или од стране њој познатог лица, а страхује се да је тај број и већи јер нису сви случајеви насиља над женама доспели у медије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво