Читај ми!

Николић: Није лако бити студент у Србији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је на свечаности у Студентском граду да није лако бити студент у Србији и да је слоган поводом Дана студената "Поред свега - студент" схватио као позив да се држава озбиљно посвети проблемима академаца. Министар просвете Срђан Вербић истиче да су студенти током мајских поплава одржали друштву лекцију о солидарности.

Томислав Николић je на свечаности у Дому културе "Студентски град" на Новом Београду рекао да слоган поводом Дана студената схвата као позив да се држава озбиљније посвети проблемима академаца, преноси Бета.

"Ваш критички однос и опомену упућену држави и друштву коју сте дефинисали првим делом свог овогодишњег слогана прославе националног Дана студената, у којем кажете 'Поред свега - студент', доживљавам као ваше обећање да ћете поред свега истрајати на путу стицања академског звања, али и као позив да се на свим нивоима државе озбиљније посветимо проблемима студената", истакао је Николић.

Председник је на свечаности поводом Дана студената који се обележава сутра, истакао да Србију тек чека анализа достигнућа из спровођења Болоњске конвенције.

"Морамо стално, из дана у дан да анализирамо рад свих универзитета и сваког факултета понаособ, да побољшавамо услове студирања, планове и програме, да подижемо студентски стандард и да подржавамо најбоље и најуспешније. Сенека је рекао 'пре успеха, богови одредише да се човек озноји', а Хесиод 'помози ономе који носи терет, а не ономе који се жали на терет који је спустио'", додао је председник.

Како је објаснио, Србија је успела да у веку у којем је знање императив како личног успеха тако и напретка државе и друштва, сачува своје место на "Шангајској листи" најбољих универзитета.

"Сачували смо своје место на 'Шангајској листи' најбољих универзитета, наши млади студенти учествују у међународним научним пројектима, наши професори гостују на најеминентнијим светским катедрама, Србији се указује част избором за домаћина најпрестижнијих скупова на међународном нивоу, а та част је зарађена резултатима, сталним и неуморним доказивањем", подвукао је Николић.

Председник Србије је оценио да то што се на научној мапи света Србија препознаје као угледна држава не значи да је лако бити студент и да се универзитети, институти, студенти и научници не суочавају свакодневно са низом тешкоћа.

"Отуда је и сваки успех драгоценији и вреднији. Он сведочи о несебичној посвећености сваког од вас, о непресушној интелектуалној глади, о креативности и љубави према знању, тој незамењивој мотивацији која нас води ка успеху", додао је председник.

Николић је навео да је поносан односом студената према колегама са хендикепом, како се боре да им студентски дани протичу што лакше, да им буде омогућен приступ свуда и увек, да буду јединствен и неодвојив део студентског живота.

"И ви се, драга наша децо, свакодневно сусрећете са искушењима доброте. Све што пишу закони и чини држава, идеје и решења за ваше колеге којима је помоћ неопходна у било ком смислу - од заједничког учења, преко помоћи сиромашнима, до стварања услова за студирање младима са посебним потребама, нема значаја ако их ви сами не прихватате", рекао је председник.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је да су пре мање од годину дана студенти одржали лекцију из хуманости читавој земљи.

"Када су Србију у мају прошле године погодиле незапамћене поплаве, студенти су међу првима отишли да пуне џакове са песком и граде бедеме. Студенти су сакупљали помоћ, повезивали породице, делили храну, дежурали у прихватилиштима, помагали у проналажењу кућних љубимаца", истакао је Вербић.

Министар је нагласио да су млади, а поготово студенти, често критиковани да су изгубили утицај у друштву, да више нису покретачка снага и мотор промена, али управо је тај тежак период показао да су млади итекако ангажовани и да су моћна сила.

Према његовим речима, живи се у врло тешко време и лекција о труду и солидарности коју су тада одржали студенти мора стално да се понавља.

"Морамо да, уз заједнички напор, градимо Србију која је праведнија, равноправнија и хуманија за све своје грађане", рекао је Вербић.

Свечану академију организовала је Студентска конференција универзитета Србије у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво