Читај ми!

Борба за вакцинацију деце на свим фронтовима

Предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести ускоро улази у скупштинску процедуру, а према најавама, подржаће га сви посланици. Убудуће ће сва деца морати да приме обавезне вакцине, осим када то из медицинских разлога није могуће.

Из Института за јавно здравље "Батут" упозоравају да је у години за нама проценат вакцинисане деце био најнижи од 2000. године. У Нишавском округу је вакцинисано свега 50 одсто деце и тренутно влада и епидемија малих богиња, против којих постоји вакцина која је предвиђена и обавезним календаром имунизације и вакцинације.

"Један део родитеља одбија имунизацију у целости, од бесеже, хепатитис, или све друге вакцине које су програмом предвиђене, често наводећи верске разлоге, али и извесна удружења родитеља која као таква постоје и која имају негативан став према вакцинацији", наводи Горанка Лончаревић из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Мијомир Пелемиш истиче да инфектолози немају никакву дилему када је реч о вакцинацији.

"Имали смо прилике да видимо тешке болеснике које нажалост лоше завршавају – мислим на децу која нису примила вакцину", наглашава Пелемиш.

Због тога је од јануара и струка постала много активнија у обавештавању и упознавању јавности са значајем вакцина у спречавању заразних болести и научним доказима који то потврђују.

Душан Милисављевић, члан Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, каже да је још Хипократ у својим делима одвојио науку од празноверја, а да у Србији у 2015. празноверје постоји и даље у неким срединама.

"Народни посланици, и опозиције и владајућих странака, јасно су подржали да се законски ово регулише", истиче Милисављевић.

И према садашњем Закону о заштити од заразних болести, вакцинација деце против десет заразних болест је обавезна, али је Закон о заштити права пацијената родитељима остављао могућност да бирају. Многима је сметало и што су у случају одбијања, морали да потпишу да прихватају одговорност због тога.

"Управо ова колизија је била камен спотицања лошег одзива деце за вакцинацију, односно оспоравање од стране њихових родитеља", каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Додаје да очекује да ће се већ након ускршњих празника у скупштинској процедури наћи предлог за измене члана Закона о заразним болестима.

Тим поводом одржана је и седница Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије. Сви чланови су дали подршку предлогу да обавеза о вакцинацији убудуће буде јасније дефинсана законом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво