Читај ми!

Реаговања на извештај Тужилаштва о удесу хеликоптера

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић сматра да објављивање почетних сазнања о одговорности за пад хеликоптера спречава спекулације. Посланик ДС-а Драган Шутановац оцењује да је било очекивано да Тужилаштво као примарно одговорне означи чланове посаде.

Објављивање почетних сазнања о одговорности за пад војног хеликоптера и погибију седам особа је добро јер спречава спекулације, изјавио је професор Факултета безбедности Зоран Драгишић који очекује да ће се у даљем току истраге утврдити сви детаљи те трагедије.

Драгишић је у изјави за Танјуг рекао да прелиминарни налази "указују да је сигурно да ће истрага бити настављена".

"Ово је, дакле, само почетна фаза истраге и сигурно је да ће установити сви детаљи те трагедије", рекао је Драгишић.

Додао је да је "добро да је јавност упозната са прелиминарним извештајем да би се спречиле даље спекулације" о томе да неко нешто крије.

Не желећи да коментарише правне формулације у објављеном саопштењу Вишег тужилаштва, Драгишић је рекао да остаје да се види "шта ће даља истрага показати".

"Види се (у саопштењу) да против одређеног броја лица постоје одређени основи сумње а против неких цивила само индиције...и мислим да би неко ко је стручњак за кривично процесно право требало да укаже на разлику између једног и другог", рекао је Драгишић.

Реаговао је и посланик ДС-а и бивши министар одбране Драган Шутановац који је оценио да је било очекивано да Тужилаштво као примарно одговорне за трагедију војног хеликоптера означи чланове посаде.

"Као што се и очекивало, по Тужилаштву за трагедију примарно одговорни чланови посаде. Скандалозно. Оставка", написао је Шутановац на свом Твитер профилу, пренео је Танјуг.

Потом је Српска напредна странка саопштила да је Драган Шутановац "највећа срамота за Србију" и да му је циљ да уруши дигнитет Војске Србије и понизи војнике само да би сакупио политичке поене.

Напредњаци су навели да је Шутановац показао "врхунац свог безобразлука и лицемерја директно оптуживши 14 официра Војске Србије, који су учествовали у прављењу Извештаја о узроку несреће и саму Војску Србије".

"Поред скандалозних напада на Војску Србије и часне официре, напао је и константо врши притисак на Тужилаштво и све независне институције", наводи се у саопштењу СНС-а.

Покрет социјалиста позвао је политичаре да се не изјашњавају о истрази о паду хеликоптера пре коначних резултата и судског епилога, наводећи да погинули пилоти заслужују поштовање и пијетет.

"Пилоти заслужују поштовање, њихове породице мир, а Србија непристрасну истрагу коју неће ометати политичке амбиције Драгана Шутановца", наводи Покрет социјалиста.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да је за пад војног хеликоптера примарно одговорна посада, да постоје основи сумње да део одговорности сноси и један број активних припадника Војске Србије, те да има и индиција за евентуалну одговорност одређеног броја цивилних лица.

Разлика између појмова кривичног права индиција и основа сумње, опредељује се степеном њихове доказне веродстојности, коју цене органи гоњења, тужилаштво, а касније суд.

Основи сумње су законом одређени као најнижи степен сумње у кривичном поступку који се односи на вођење предистражног поступка и истраге, указао је професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић у изјави за Танјуг.

"У теорији се сматра да је за постојање основа сумње довољно да на то указују одређене индиције, које се, опет теоријски, сматрају посредним доказима. Посредни докази су начелно најнижег степена доказне веродстојности иако иначе нису без значаја", навео је Шкулић.

Навео је да, у пракси, понекад постојање већег броја међусобно повезаних индиција може да конструише такозвани "индициони ланац", што значи да прерасту у непосредни доказ.

С друге стране, индиција се појављује, када постоји више могућих објашњења између неке чињенице и њеног могућег релевантног значања, указао је професор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво