Читај ми!

У породичном насиљу убијено 14 жена

Од почетка године у породичном насиљу убијено је 14 жена, изјавио је председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић. Убиство које се догодило у Јагодини само је један од насилничких аката са смртним исходом, истакао је Омеровић.

"Убиство у Јагодини, када је мушкарац од 29 година у породичној кући и у присуству деце убио супругу, једно је у низу насилничких аката са смртним исходом који се у последње време шири као поплавни талас", наводи Мехо Омеровић, а преноси Танјуг.

Омеровић у писаној изјави истиче да готово ниједан дан није протекао у миру, а да комшија није насрнуо на комшију, рођак на рођака, муж на жену.

Подсећа да се стање у Србији погоршава, иако су домаћи прописи у области заштите људских права, укључујући и казнене законе, усаглашени са европским стандардима.

"У Србији се сваког дана дешавају брутална убиства. Као што свака друштвена појава која измиче контроли има свој узрок, тако и о узроцима насиља у породици и насиља уопште, морамо проговорити одмах и без одлагања", навео је Омеровић.

Апелује на Министарсво културе и информисања и на Савет Регулаторног тела за електронске медије да примењују Закон о информисању.

Тај закон их обавезује, како наводи Омеровић "да буду подршка производњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, унапређивања правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, развоја спорта и физичке културе".

Омеровић подсећа да они треба и да унапређују медијски и новинарски професионализам, и да свако њихово позивање да нису одговорни уредници на комерцијалним телевизијама и у штампаним медијима пада у воду пред чињеницом да су по закону дужни да воде рачуна о томе да млади нараштаји не одрастају на простаклуку који их води право у морални суноврат, агресију и у насиље.

Полиција у Јагодини ухапсила је С. К (29) из Јагодине, за кога се сумња да је ноћас око 23 сата убио супругу стару 26 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво