Читај ми!

Покрајина спремна за наставак изградње Жежељевог моста

Градња Жежељевог моста још није настављена јер Министарство грађевинартва и “Железнице Србије” нису одговорили на предлоге које су упутиле покрајинске власти, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Бранислав Богарошки.

Потпредседник Покрајинске владе Бранислав Богарошки рекао је приликом обиласка градилишта да је покрајинска влада спремна и финансијски способна да настави са финансирањем изградње Жежељевог моста преко Дунава код Новог Сада, преноси Бета.

Богарошки је додао да је Покрајинска влада спремна и на свако друго решење које би омогућило наставак радова на изградњи моста, јер је превасходно у интересу грађана Новог Сада и покрајине Војводине да мост буде што пре завршен, али и у интересу целе државе Србије и региона.

"Надам се да ће се пронаћи снаге, воље и разумевења, пре свега од стране Министарства грађевинарства и "Железница Србије" као инвеститора, да се тај процес одблокира, јер је недопустиво да радови на изградњи стоје већ годину дана", рекао је Богарошки.

Додаје да административне препреке не смеју да буду разлог зашто се мост не завршава.

Богорошки је подсетио да је Покрајина као финансијер до сада уложила 587 милиона динара у изградњу Жежељевог моста, да је 30. децембра уплатила 97 милиона динара по основу непредвиђених радова, на основу закључка Владе Србије и навео да је спремна да плати и још два милиона евра мимо онога што је уговорено у основном уговору.

Најавио је да ће у понедељак бити одржан састанак са представницима ЕУ, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инафраструктуре Србије и "Железница Србије" и изразио наду да ће се тада пронаћи и решење за наставак радова.

Градилиште новог Жежељевог моста обишли су и покрајински секретар за финансије Зоран Радоман, директор Управе за капитална улагања Војводине Небојша Маленковић и заменица покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Сања Чиплић. 

Жежељев мост преко Дунава у Новом Саду срушен је у априлу 1999. године у НАТО бомбардовању Србије.

Уговор о извођењу радова на изградњи друмско-железничког Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду, вредан 45,3 милиона евра, потписан је у јануару 2011. године.

Према динамици изградње, мост је требало да буде саграђен до јесени 2013.

Изградњу Жежељевог моста суфинансирају Европска унија, покрајина Војводина и Град Нови Сад, док су "Железнице Србије" преузеле права и обавезе инвеститора изградње моста у име Србије.

Нови рок за завршетак моста је средина 2016. године, а извођач радова је шпанско-италијански конзорцијум Азви-Тадеи-Хорта Кослада.

Проблем у изградњи новог Жежељевог моста су додатни радови због којих је повећана вредност посла.

На данашњи дан, пре 16 година, у НАТО бомбардовању порушен је Мост слободе, који је још пре 10 година обновљен, док ће за 20 дана бити 16 година како је срушен Жежељев мост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво