Читај ми!

Мали: Заједно да радимо да град буде лепши

Пролећна акција чишћења Београда настављена је уклањањем депоније на Чукаричкој падини, а градоначелник Синиша Мали поручио је да је циљ акције да што већа количина отпада буде што пре очишћена.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да је акција чишћења Београда почела јуче, да је већ очишћено 17 локација и да ће акција трајати до краја априла, преноси Танјуг.

"Нажалост, ово је слика града и акција је пример како уз много добре воље и мало средстава можемо да учинимо да овај град изгледа боље и лепше", рекао је Мали позивајући грађане и волонтере да се прикључе акцији.

Мали је најавио да ће се акција наставити и следећих година, али да је неопходно системско решење, а то је пројекат управљања отпадом на територији града.

Тај пројекат ће, како је истакао, почети током лета расписивањем тендера за проналажење партнера за јавно приватно-партнерство, за сређивање депоније "Винча" и прављење неколико рециклажних постројења, као и за производњу енергије из отпада.

"То је системско решење које ћемо од 2016. године примењивати у граду", подвукао је Мали.

Наводећи да се депоније "нису десиле саме од себе", градоначелник је рекао да се мора инсистирати на свести грађана да чувају Београд.

"Нека буде да их ове године чистимо, а следеће да нападнемо неке нове локације и депоније, а да овај део града буде чистији", истакао је Мали.

Градоначелник је такође најавио да у мају месецу, када акција чишћења буде готова, следи сређивање клупа, канти за смеће и фарбање свега што није офарбано.

"На све то су нам указали грађани, од којих смо добили више од 500 пријава и мислим да је ово права ствар да покажемо да смо сви као једно и да сами развијемо свест о томе да град треба да буде лепши и бољи", поручио је Мали.

У акцији на Чукарачкој падини учествовали су министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадори Турске и Кине Мехмет Кемал Бозај и Ли Манчанг, градски секретар за спорт Славко Гак, атлетичар Асмир Колашинац, глумац Светислав Гонцић, новинар Југослав Пантелић и бројне јавне личности, којима је градоначелник захвалио што су су вољом и жељом показали како треба водити рачуна о граду.

Министар Вања Удовичић је истакао да је несхватљиво да у 21. веку треба скретати пажњу на овакве акције.

"Неопходно је да свакодневним активностима дајемо пример другима и ја позивам грађане да учествују у оваквим акцијама и да својим понашањем побољшају животни стандард, почисте средину у којој се налазимо, јер то чинимо не за нас већ за нашу децу и младе", рекао је Удовичић.

Удовичић је подсетио на прошлогодишње поплаве које су погодиле Србију, истичући да смо и сами делимични кривци за њих, због загађења речних корита.

Амбасадори Турске Мехмет Кемал Бозај и Кине Ли Манчанг захвалили су градоначелнику што је организовао акцију чишћења, истичући да им је велика част што су учествовали у њој.

И наш прослављени атлетичар Асмир Колашинац позвао је грађане да се прикључе акцији чишћења "како би град заиста био бео град".

Пролећна акција чишћења Београда почела је јуче и обухватиће све београдске општине на којима је лоцирано више од 300 дивљих депонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво