Читај ми!

Закон о општем управном поступку у јуну у Скупштини

Предлог Закона о општем управном поступку требало би у јуну да буде у скупштинској процедури, најавила је потпредседница Владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички. Тај закон допринеће да државни органи буду прави сервис грађана, тврди Удовички.

Циљ ове владе је да буде сервис грађана, а овај закон о општем управном поступку ће то највише омогућити, рекла је Кори Удовички новинарима. Предложена решења за тај закон била су тема округлог стола под називом "Новине у управном поступању", а учествовали су стручњаци из привреде, државне управе и академске јавности, преноси Танјуг.

Тим законом ће, најавила је Удовички, бити успостављена нова начела која ће омогућити да држава буде прави сервис грађана и привреде, а не само контролор и регулатор.

Увешће се начело сразмерности, по коме држава не сме да тражи од грађана и привреде више информација и поступака за нешто што желе да добију од државе, више него што држава треба да им пружи, рекла је Удовички.

Грађани више неће морати да попуњавају брдо формулара и да иду на 50 шалтера да би завршили свој посао, истакла је Удовички.

Најавила да ће у оквиру тог закона бити уведена и велика промена по питању јавне услуге, јер се до сада, на пример, сматрало да ту услугу пружа лекар или наставник, али нисмо сматрали да то ради и полицајац или цариник када нам издаје одређену дозволу.

"Сада ће се сва та поступања сматрати услугом и грађани ће имати право да очекују да та услуга буде квалитетна," поручила је министарка.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао на скупу да је овај закон кровни за функционисање државне администрације, који треба да допринесе њеној ефикасности, транспарентности, унапређењу владавине права и изградњи подстицајне климе за пословање у Србији.

Сада нема важнијег посла у Србији од привлачења инвестиција, повећања производње, извоза, конкурентности, продуктивности и отварања нових радним места, истакао је Чадеж.

Према његовим речима, као део реформског пакета који ће омогућити услове за оздрављење српске привреде, неопходно доношења јасних прописа и јачање транспарентности рада државне упаве, јер без тога не вреде ни најбољи закони.

Према истраживањима о условима пословања у Србији, главне замерке привредника су компликоване, дуге и скупе административне процедуре, неефикасност бирократије и недостатак тимског рада у свим фазама рада државне администрације, навео је Чадеж и додао да ће доношење овог закона суштински променити однос државне администрације према грађанима, али и према привреди.

Тим законом се ствара основ за увођење једношалтерског система, гарантног акта и електронске комуникације са администрацијом, што ће допринети да привредници не лутају по шалтерима, већ да брзо и лако заврше административни поступак, рекао је председник ПКС.

Гарантни акт ће, објаснио је Чадеж, омогућити потенцијалним инвеститорима да добију тумачење прописа пре него што донесу одлуку о инвестирању чиме ће имати већу сигурност, док ће електронска комуникација уштедети новац и време привредницима.

Да би све то заживело, потребно је подизати капацитет и државне администрације и привреде, а ПКС ће, каже Чадеж, помоћи привредницима у њиховом заступању пред државним органима и у њиховој едукацији.

Председник Сталне конференције градова и општина Зоран Перишић рекао је да се 70 одсто свих управних спорова решава управо на локалу, због чега је тај закон важан за локалне самоуправе.

"Желимо да будемо добар сервис грађанима и привреди и зато желимо да усвојимо добар закон, јер цео поступак може да буде једноставнији и ефикаснији", поручио је Перишић.

Интезивније покретање прекршајних пријава

Кори Удовички је најавила да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу ће поштрити поступке и интезивније покретати прекршајне пријаве које се тичу налога повераника за информације од јавног значаја о доступности тих информација.

Указала је да по том питању постоје озбиљна ограничења у капацитету државне управе и да цео поступак мора још боље да се уреди пре него што будемо неумољиви да се у року одговара на сваки захтев, рекла је Удовички новинарима, коментаришући извештај повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића у коме се наводи да то министарство није спровело ниједан прекршајни поступак.

Указала је на значај независне функције повереника за информације од јавног значаја и додала да је чињеница да државна управа у Србији није довољно отворена и транспарентна и да не пружа довољно информација грађанима како би они могли да остваре своје пуно право на информисање и да прате рад државних органа.

Министарка је поновила да постоје озбиљна ограничења у капацитету државне управе и подсетила да је недавно формирана радна група за измену Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја да би се дошло до најбољих решења.

Морамо, међутим, пажљиво да размотримо како да то уредимо, јер је потребно да успоставимо механизам који ће да обезбеди да поступимо у складу са законом и решењем повереника, али и да проценимо рок за испуњење тог захтева у складу са могућностима, да се не би реметио рад надлежних органа, рекла је Удовички.

Удовички је најавила да ће, на пример, нови Закон о управном поступку омогућити да грађани у целини могу јавно да прате неки поступак, који је значајан за неки њихов интерес, што ће смањити корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије