Читај ми!

Јужна Морава опада, стотине хектара њива под водом

Ниво Јужне Мораве од јутрос опада, па и на најкритичнијим тачкама, у Ђунису и селима у околини Алексинца, где је проглашена ванредна ситуација. Под водом је више од четрдесет кућа и стотине хектара обрадивог земљишта. Ниво Велике Мораве расте, али за сада нема већих проблема.

Вода је нa подручју Ђуниса поплавила неколико стотина хектара ораница и дворишта двадесетак кућа. Поплављени су локални путеви, па се намирнице допремају чамцима.

У Ђунису и данас непрестано дежурују надлежне службе. Представници штаба, Сектора за ванредне ситуације, саобраћајне полиције и екипе лекара дежурали су током целе ноћи, а сви су и сада на терену. Из појединих полављених кућа људи су премештени у објекте до којих вода још није стигла. 

Ниво Јужне Мораве од јутрос опада и мањи је за десетак центиметара у односу на јутрос у четири сата када је износио 627 центиметара, речено је Танјугу у крушевачком Градском штабу за ванредне ситуације.

У алексиначким селима Витковац и Доњи Љубеш, Јужна Морава је поплавила 16 кућа, каже директор Водопривредног центра "Морава" Драгољуб Миљојковић.

Јужна Морава успорава ток према улазу у природни теснац Сталаћке клисуре и то је разлог преливања у горњем току према алексиначком атару, објаснио је Миљојковић у изјави Танјугу.

Одбрамбени бедем на левој обали Јужне Мораве у алексиначком делу није завршен, напомиње Миљојковић и додаје да је тај пројекат кандидован код Светске банке за ову годину.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић рекао је Танјугу да је у Витковцу и Доњем Љубешу поред 16 кућа поплављен и велики део пољопривредног земљишта.

Напоменуо је да се прати ситуација на терену и да ће се, у складу са временском прогнозом, предузимати мере за одбрану угроженог подручја.

Витковац и околина на левој обали Јужне Мораве били су поплављени и у априлу 2010. године када је причињена знатна материјална штета.

На подручју трстеничке општине Западне Морава је поплавила око 500 хектара пољопривредног земљишта, а надлежни су на терену и покушавају да утврде висину штете.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић рекао је Танјугу да више нема опасности од нових изливања, јер ниво Западне Мораве опада, али да су пољопривредници огрочени јер одбрамбени насип на делу те реке у Оџацима није био саниран.

У селима Богдања и Почековина поплављено је по стотинак хектара земљишта, а најтежа ситуација је у Оџацима, где је под водом више од 300 хектара ораница.

Према његовим речима, пољопривредници су с правом огорчени јер су после прошлогодишњих мајских поплава поново претрпели штету "јер је заказао неко у државном систему".

Алексић је јуче примио представнике оштећених пољопривредника који су најавили тужбе против "Србијавода" и затражили надокнаду штете, јер су њихове оранице, због неизвршене санације одбрамбеног бедема на Западној Морави, поново под водом.

"Пољопривреднике занима надокнада штете, а за то је потребно утврдити одговорност. Треба наћи одговор на питање ко је у државном систему заказао па 'Србијаводе' нису извршиле санацију одбрамбеног бедема", рекао је Алексић.

У Ратини код Краљева поплављена су поља, па ће пољопривредници одложити пољопривредне радове. Будући да у селу нема канала којима би вода отицала у Западну Мораву, сазван је хитан састанак са челницима Града како би се пронашло решење. 

Велика Морава расте, за сада без већих проблема

Водостај Велике Мораве и даље расте и у делу тока Ћуприја–Јагодина–Багрдан проглашена је редовна одбрана од поплава, рекао је Танјугу начелник Штаба за ванредне ситуације за Поморавски округ у Јагодини Горан Кушић.

"Велика Морава је унутар насипа, али је проблем што је много стамбених, викенд и привредних објеката, пластеника са засађеним поврћем, обора за стоку, бесправно изграђено у простору од обале до насипа и ту може бити озбиљних проблема и евакуације становништва", рекао је Кушић.

Припадници општинских штабова, Цивилне заштите и локалних самоуправа су на терену и прате ситуацију, као и стручњаци ЈП "Србијаводе", напоменуо је Кушић.

Подсетио је да је због изливања Велике Мораве јуче ујутро у селу Чепуре у општини Параћин и даље у прекиду саобраћај на линији Параћин–Рашевица.

Водостај Велике Мораве код Варварина је 290 центиметара, код Ћуприје 362, код Багрдана (Јагодина) 497 и код Љубичевског моста 138 центиметара.

За два дана, водостај Велике Мораве код Варварина, Ћуприје и Јагодине порастао је готово два метра.

У мањим рекама водостај или опада или стагнира, напоменуо је Кушић и додао да "нема ниједну информацију са терена да је неко угрожен и да му треба помоћ".

Проблем са бујичним изливањем речица и потока јуче су имали становници Стрижила, Ловаца и Багрдана на подручју Јагодине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије