Читај ми!

Реаговања на одлуку Трибунала о Шешељу

Одлука Хашког трибунала о враћању Војислава Шешеља у Хаг угрожава стабилност Србије, каже шеф дипломатије Србије Ивица Дачић. Министар Александар Вулин наводи да је реч о покушају дестабилизације Србије. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поздравља одлуку.

Одлука Хашког трибунала да се Војислав Шешељ врати у Хаг је перфидна, скандалозна и угрожава стабилност Србије и читавог региона, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, преноси Танјуг.

Србија ниједним актом није била упозната ни са одлуком о пуштању Шешеља, а ни сада са одлуком о његовом повратку, навео је Дачић у писаној изјави медијима.

Министарство спољних послова Србије, нити било који државни орган, до овог тренутка није добило званично обавештење од стране Хашког трибунала о данашњој одлуци, нагласио је он.

"Када буде добила званично обавештење, Влада Србије ће се у наредним данима изјаснити о даљим корацима", подвукао је шеф српске дипломатије.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин каже да је захтев Жалбеног већа Хашког трибунала покушај дестабилизације Србије и рушење премијера Александра Вучића.

"Ова одлука је усмерена првенствено на дестабилизацију Србије, рушење владе Александра Вучића и директно рушење председника српске владе", рекао је Вулин на ванредној конференцији за новинаре.

Реч је, каже Вулин, о још једном покушају да Србија постане нестабилна земља у којој ће се људи сукобљавати на улицама.

Милан Антонијевић из Јукома сматра да у овом случају нема могућности за оспоравање одлуке Жалбеног већа, и да ће се наредних дана видети који ће рок Претресно веће оставити Шешељу за повратак.

Координаторка Рекома Наташа Кадић сматра да постоји велика шанса да Шешељ ипак остане у Србији, под изговором лекарских извештаја.

Кандићева је за Радио Слободна Европа рекла да, и ако дође до хапшења Шешеља, неће бити бурних реакција.

Председник Српске листе Александар Јаблановић оценио је вечерас да је одлука Жалбеног већа Хашког трибунала о враћању Војислава Шешељa у притвор Трибунала, тенденциозна, покушај дестабилизације Србије и покушај да се Срби натерају да се баве једни другима, а не животним проблемима.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поздравила је одлуку Жалбеног већа Хашког трибунала.

Грабар Китаровић је у Поречу поручила да је одлука Жалбеног већа Суда у Хагу о повратку Шешеља у притвор "најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда", пренела је агенција Хина.

"На трагу свог писма генералном секретару Уједињених нација поздрављам ову одлуку Жалбеног већа Хашког суда... Свима је јасно да је он (Шешељ) одговоран за ратне злочине, да је ратни злочинац и место му је у Хагу", навела је Грабар Китаровић.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је да је захтев Жалбеног већа Хашког трибунала да Војислав Шешељ буде враћен с привремене слободе у Хаг одлична, и у складу с оним што је Хрватска тражила због понашања лидера радикала откако је пуштен из притвора.

Бивши хрватски председник и почасни грађанин Истарске жупаније Стјепан Месић, који је такође присуствовао седници Скупштине Истарске жупаније, сматра да је "сасвим у реду да Шешељ саслуша пресуду".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије