Читај ми!

Прва генерација лекара потпоручника

Србија ће ове године добити прву генерацију војних лекара који завршавају шестогодишње студије на Медицинском факултету ВМА. На свечаном дефилеу испред Скупштине Србије, у септембру, 18 доктора, потпоручника по чину, биће промовисано заједно са кадетима Војне академије.

У амфитеатар је пре шест година ушло 10 девојака и осам младића, као прва класа најмлађег медицинског факултета у земљи. Овог септембра почињу двогодишње стажирање као лекари опште праксе.

Међу најбољим студентима, са просечном оценом 9,89 јесу Наташа Петковић из Бачке Тополе и Горан Савић из Ужица. Наташа Петковић каже да је за успех неопходна добра организација.

"Радне навике сам стекла још у гимназији: да се нешто заврши данас, да се не одлаже за сутра. Да се добро испланира свака обавеза, након тога један добар одмор и усклађивање одмора и рада – мислим да је то један добар рецепт за успех", навела је Петковићева.

Горан Савић из Ужица, када је прочитао све услове које нуди тај факултет, ракао је "благо оном ко га упише".

"Сви ти услови који су нама понуђени и који су се остварили током нашег школовања, делују примамљиво. Бесплатно школовање, стипендија – кадетска плата током школовања и, што је најбитније, посао који нас чека након завршетка", навео је Савић.

Уз програм студија који је исти на свим медицинским факултетима, кадети ВМА имају и додатне специјализације као што је, на пример, ратна хирургија.

Пуковник проф. др Зоран Шегрт, заступник начелника ВМА, каже да је специфичност кадета да буду оспособљени да се сутра одазову позиву војног лекара.

Према његовим речима, војни лекари се припремају за учешће у бројним мировним мисијама, каквих је све више. Просечна оцена прве класе кадета је девет.

Настава на Медицинском факултету ВМА одвија се у малим групама и у складу са најсавременијим концептом студирања, а сваки студент има свог ментора.

Заступник декана Медицинског факултета ВМА Тихомир Илић рекао је да младићи и девојке који студирају на том факултету и завршавају факултет школују се да буду и официри Војске Србије – професионалци који на сваки начин могу преузети командовање војним јединицама.

"Медицинско знање их изједначава са колегама из цивилства, а овај аспект их чини нешто способнијим у посебним ситуацијама", каже Илић.

Почетком лета уписује се седма генерација будућих потпоручника лекара. Индекс ће добити двадесет петоро кадета. Очекују и шесторо студената из Анголе, и не сумњају да ће се, као и њихове колеге из Намибије, добро снаћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара