Читај ми!

У контролу градилишта ускоро са полицијом

У једнодневној контроли градилишта трговинско-угоститељских објеката и приватних школа у Београду пре два дана, инспектори рада су затекли 143 особе запослене на црно и поднели 50 прекршајних пријава у области радних односа, безбедности и здравља на раду. Контролисано је 211 привредних субјеката, а највише непријављених радника, чак 120, било је на градилиштима.

На градилишту стамбено-пословног објекта у центру града које су обишли инспектори, радило је око 70 грађевинара. Није било запослених на црно, па је више пажње посвећено контроли безбедности на раду. Радници кажу да имају све услове за нормалан рад.

"Имамо све, од ограда, ограђивања за рад, скеле су такође прописане кад је нека већа висина у питању, а заштитна опрема се подразумева", каже армирач Немања Дроњак.

Тесар Дејан Стојановић истиче да се за сваку фирму зна ко је одговоран и ко је задужен да нон-стоп опомиње.

О безбедности запослених на градилишту брине 15 стручњака.

"Свакодневно обилазимо градилиште, примењујемо мере на лицу места, не дозвољавамо рад на позицијама које нису безбедне за раднике", објашњава инжењер за безбедност и здравље на раду Маја Велимировић.

Међутим, није свуда као на овом градилишту. У току само једног дана у 39 надзора у Београду, инспектори су затекли 19 непријављених радника, а неки су и побегли са посла када су инспектори наишли.

Због тога ће инспектори убудуће за контролу градилишта тражити подршку полиције. 

"Наш проблем јесте да те људе убедимо да је Министарство рада овде због њих и да надзоре вршимо пре свега да би они били пријављени на обавезно социјално осигурање, да би имали уговоре о раду и да би имали све оно што је потребно из дела безбедности и здравља на раду", каже инспектор рада Александар Поповић.

По статистикама из прошлих година, највећи број повреда на раду догоди се баш запосленима на црно јер углавном нису квалификовани, нити обучени за рад. Због тога ће инспекција рада у наредном периоду чешће контролисати градилишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара