Читај ми!

Водостаји у порасту, ванредна одбрана у неколико општина

Расту Јужна и Западна Морава, Моравица, Топлица, Јабланица, Ветерница, Колубара... Мања изливања у општинама Шабац и Ариље. Под водом неколико десетина хектара пољопривредног земљишта у Куршумлији и Прокупљу које је прогласило ванредну ситуацију. Вечерас је у Пчињском, Топличком и Јабланичком округу проглашена ванредна одбрана од поплава. У Сектору за ванредне ситуације тврде да је, за сада, све под контролом и да интервенишу свуда где је неопходно.

22.00 - Западна Морава, која тренутно стагнира као и Ибар, излила се на путу који из Краљева води ка селу Опланићи, каже за Танјуг начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

21.35 - Река Јарма се вечерас излила у делу код Суковског манастира, недалеко од села Суково, изјавио је вечерас Танјугу члан Општинског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов.

21.15 - Вода прети домаћинствима поред Топлице, Бањске и Косанице, на територији општине Куршумлија, рекао је Бети директор Комуналног предузећа Војимир Чарапић.

19.05 - У Пчињском, Топличком и Јабланичком округу проглашена је ванредна одбрана од поплава, саопштио је Водопривредни центар Морава.

18.30 - У делу Батајнице код окретнице аутобуса 706, због обилних падавина вода је продрла у дворишта око 70 до 80 кућа, каже начелник београдске Управе за ванредне ситуације Раде Милошевић.

17.10 - Општина Прокупље прогласила је ванредну ситуацију. У Сектору за ванредне ситуације тврде да је све под контролом, јавља дописник РТС-а.

17.05 - Помоћник начелника у Сектору за ванредне ситуације Бобан Стевановић за Танјуг каже да нема угрожених домаћинстава и објеката, јер се вода излила у небрањени атарски део.

16.50 - Река Јадар излила се на територији општине Шабац, у селу Мојковац, а на територији општине Пожега су се излиле Западна Морава и Моравица.

16.40 - Дошло је и до мањег изливања на територији општине Ариље, где је пробијен прошлогодишњи насип, који је ојачан са 300 џакова.

15.40 - Излила се речица Осаоница и преплавила улице у јагодинском селу Багрдан, преноси Танјуг

14.10 - Уведена ванредна одбрана на ушћу Жичке реке у Ибар, код бунара за снабдевање Краљевчана пијаћом водом.

13.00 - Око стотину хектара пољопривредног земљишта у пожешком крају је под водом, јавља дописник РТС-а.

Републички Хидрометеоролошки завод Србије прогласио je наранџасти хидроаларм на Колубари са притокама, Топлици, Јабланици и Ветерници. Жути хидроаларм проглашен је на Западној и Јужној Морави, Ибру, Млави и Тимоку.

Највише кише пало је у Београду, 51 литар по метру квадратном, док је између 30 и 40 литара пало на подручју Краљева, Ваљева и Лесковца. У Србији је највише порастао ниво Топлице - више од метар, а до границе ванредне одбране остало је још око пола метра. Расту и Колубара, Ветерница и Јужна Морава. 

Река Јадар излила се на територији општине Шабац, у селу Мојковац, а на територији општине Пожега су се излиле Западна Морава и Моравица.

Дошло је и до мањег изливања и на територији општине Ариље, где је пробијен прошлогодишњи насип, који је ојачан са 300 џакова.

Најновије изливање Моравице и Рзава нанеће доста штете на малињацима, како оним у родном засаду, тако и онима који су посађени ове године, каже координатор Кооперативе воћара Божо Јоковић.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Чачка Драгиша Броћић рекао је Танјугу да Западна Морава на сваких 60 минута бележи пораст нивоа за 15 центиметара и да је прешао 5,5 метара. Броћић је додао да то отежава уливање Бјелице у Западну Мораву.

Око стотину хектара пољопривредног земљишта у општини Пожега је под водом, услед изливања Западне Мораве, Моравице и Ђетиње, јавља дописник РТС-а из Пожеге.

У селима Горобиљу и Пријановићи вода угрожава осам домаћинстава, али нема потребе за њиховом евакуацијом. Поплављено је и земљиште у небрањеном подручју у Прилипцу, Пријановићима, Гугљу, Тучкову и насељу Јелен До.

Јужна Морава код Мојсиња је у границама редовне одбране од поплава.

Због топљења снега са Копаоника и кише надошла је и Расина па је ниво воде у акумулацији Ћелије повећан за 223 центиметра. У језеро се улива више од 60 кубика воде, а контролисано се испушта 26 кубика, како се не би угрозила села у доњем току Расине. Корита су пуна и у подјастребачким рекама.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић изјавио је вечерас да се Западна Морава, која тренутно стагнира као и Ибар, излила на путу који из Краљева води ка селу Опланићи и који је због тога затворен за саобраћај.

"Бедем на Жичком пољу, где су бунари за водоснабдевање, ојачан је џаковима песка и тамо је уведена ванредна одбрана од поплава", рекао је Кочовић Танјугу.

Речице Рибница, Мусина и Лађевачка река су у току дана, каже, надолазиле, али и оне вечерас стагнирају. "Бујични потоци у селима Годачица, Раваница и Гледић су набујали и поново направили штету на местима санације након прошлогодишњих поплава", рекао је Кочовић.

У Адранима код Краљева подигнути су бедеми од џакова са песком како би се спречило изливање Мусине реке преко моста на Ибарској магистрали.

У неколико улица у насељу Рибница дошло је до изливања атмосфесрке канализације, па је врло тешко пешице проћи тим улицама. Слично је и у Конареву где је запушен канал излио на простору, где се налази око 40 домаћинстава.

У општини Трстеник од данас је уведено пасивно дежурство због пораста водостаја на рекама, одлучио је Штаб за ванредне ситуације у том граду.

Водостај на реци Топлици је у порасту, и креће се изнад граница редовне одбране од поплава. Под водом је педесетак хектара пољопривредног земљишта у Куршумлији и Прокупљу, а угрожено је и двадесетак кућа у прокупачким насељима Драгања и Мала Губа.

Општина Прокупље прогласила је ванредну ситуацију, а у Сектору за ванредне ситуације тврде да је за сада све под контролом и да интервенишу свуда где је неопходно.

Киша која од јуче пада довела је до пораста нивоа појединих токова и мањих проблема на подручју Љига

Речица Осаоница, у селу Багрдану, око 12 километара од Јагодине, излила се из корита и преплавила улице, рекао је Танјугу начелник Штаба за ванредне ситуације МУП-а за Поморавски округ у Јагодини Горан Кушић додајући да нема угрожених грађана, истакао је Кушић.

У свим другим рекама, укључујући и Црницу у Параћину, Ресаву у Свилајнцу, Лугомир и Белицу у Јагодини, које су прошле године изазвале катастрофалне поплаве у тим градовима, водостај је порастао, али су оне још у коритима. Тако је и са Великом Моравом. Њихов водостај се прати из сата у сат, а Штаб за ванредне ситуације у Параћину је још 26. марта увео дежурство.

Водостај Лима код Пријепоља је у порасту од јутрос 12 центиметара и приближио се граници редовне одбране од поплава.

У Пчињском, Топличком и Јабланичком округу проглашена је ванредна одбрана од поплава због значајног пораста нивоа Јужне Мораве, Топлице и Ветернице, саопштио је Водопривредни центар Морава.

Директор центра Драгољуб Миљојковић изјавио је за агенцију Бета да ниво воде расте, али да стање није драматично. "Процењујемо да те реке неће угрозити стамбене објекте и људске животе", рекао је Миљојковић.

Због високог водостаја, вечерас се река Јарма излила у делу код Суковског манастира, недалеко од села Суково, изјавио је вечерас Танјуг члан Општинског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов. Механизација је на терену.

До изливања је дошло и у околини Беле Паланке, где је Нишава поплавила неке обрадиве површине. 

Највише кише пало је на подручју Београда – 51 литар по метру квадратном, али водостај Саве и Дунава практично мирује, порастао је тек пет центиметара у односу на претходни дан. 

У делу Батајнице код окретнице аутобуса 706, због обилних падавина вода је продрла у дворишта око 70 до 80 кућа и она се црпи. Негде је достигла и пола метра.

Према речима начелника београдске Управе за ванредне ситуације Радета Милошевића, у горњем току реке Барич дошло је до мањег изливања и вода је ушла у дворишта десет домаћинстава, а повукла се из две куће, преноси Танјуг.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ситуација у тој општини стабилна и да нема опасности од изливања. "Вода се повукла из насеља која су била критична, попут Баричке колоније, насеља Сењак, Улице светог Саве у Дудовима", рекао је Чучковић Танјугу.

Сви водотокови у околини Обреновца су мирни, навео је Чучковић и додао да ту мисли на Тамнаву у Коцељеви, Убачу на Убу, Лајковац и Љиг. Према његовим речима, и из Ваљева које је имало алармантне податке о порасту Колубаре, стижу добре вести да у последња три сата водостај стагнира.

Добра вест је да падавине постепено слабе. Зона са интензивном кишом премешта се на исток, ка Бугарској и Црном мору. У току вечери и ноћи киша ће престати на западу, у Војводини не пада још од поднева. Сутра ујутру и пре подне падаће још само на истоку и југоистоку, а од средине дана и тамо постепено разведравање. То ће свакако донети смиравање хидролошке ситуације у целој земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара