Читај ми!

Бројни проблеми оболелих од хепатитиса

Проблеми оболелих од хепатитиса у Србији су бројни. На подужем списку су: дискриминација, незнање, несташица тестова за дијагностику. Не зна се ни колико је људи заражено.

На основу података Светске здравствене организације, хепатитис има сваки 15. становник на планети, а процењује се да је у Србији инфицирано више од 300 хиљада људи. Како би се ти проблеми решили, Министарство здравља почетком месеца формирало је радну групу.

О хепатитису се у Србији још увек нерадо говори. И даље многи пацијенти прећуткују да су оболели, јер страхују од губитка посла, пријатеља, партнера. Међутим ту се већ дуже време, не завршава списак њихових проблема. Удружење пацијената тврди да 108 оболелих месецима нема адекватну терапију.

"Трокомбиноване терапије у Србији нема и нема назнака да ће то бити. Јер је стручна комисија за 2014. годину за 108 пацијената одредила да је ова терапија неопходна.То су људи којима је здравље угрожено, чија је јетра дошла у стање цирозе", објашњава Урош Рајаковић из Удружења „Хронос".

Инфектолог у Клиничком центру Србије Ксеније Бојовић истиче да проблем представљају пацијенти који су искусили лечење стандардном терапијом.

„Није постигнут жељени успех терапије, а имају тешка оштећења јетре као што је фиброза или цироза. Ми у Србији немамо да им понудимо терапијске опције", истиче инфектолог Ксенија Божовић.

Као други највећи проблем, пацијенти истичу повремене несташице ПЦР тестова - који се користе за дијагностику и одређивање терапије. Како би се нагомилани проблеми решили, Министарство здравља начинило је први корак - формирана је радна група.

"Ми смо имали састанак пре два дана овде, следећи састанак је заказан за десетак дана. Корак по корак до одговарајућих решења. Оно што нам је неопходно да знамо, да направомо мрежу ПЦР дијагностике која је функционална. Функционална мрежа дијагностике, а самим тим и терапије у оносу на генотипове хепатитиса ће бити наши следећи кораци", каже Предраг Саздановић из Министарства здравља.

Радну групу чине представници: Министарства здравља, Агенције за лекове, Института "Батут" и удружења пацијената.

Вирус хепатитиса се не преноси руковањем, грљењем или боравком у истој просторији са оболелом особом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије