Читај ми!

Ђорђевић: Адвокатура ојачала после протеста

Адвокатура је гаранција људских права и покретач друштвених промена, а после недавних протеста у Србији додатно је ојачала, каже председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.

Драгољуб Ђорђевић је подсетио да је српска адвокатура једна од најстаријих у региону, да датира од 1862. године и да је до данас остала саморегулаторна и независна професија, преноси Танјуг.

Ђорђевић је о томе говорио на Регионалној лидерској конференцији за адвокатске коморе и цивилно друштво, која се два дана одржава у Београду.

"Било је покушаја да адвокатура послужи као оруђе власти, међутим то се увек завршавало неуспехом зато што то није у природи ове професије нити је то могуће. Адвокатура као независна, самостална и непристрасна професија представља гаранцију основних људских права, покретач је свих позитивних промена и чувар основних људских права и устава сваке државе", рекао је Ђорђевић.

Говорећи о позицији адвоката у Србији, Ђорђевић се осврнуо на штрајк који је трајао више од шест месеци и који је, како је рекао, почео незадовољством Законом о јавном бележништву и превисоким порезима за адвокате.

Како је објаснио, све фазе протеста биле су испланиране, чланство је било константно информисано и у њему, на улицама, учествовало је "готово пет шестина адвокатуре Србије".

"Наша борба за уставне вредности и права грађана Србије била је очигледна, због чега смо добили подршку бројних грађана, од сељана из Баната, до полиције и жандармерије... Ниједног тренутка нисмо дозволили да поједини центри моћи компромитују наш протест", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, ништа од тога не би успело да адвокатске коморе Србије, Војводине, Београда, Зајечара, Шапца, Чачка и Ниша нису биле уједињене, али и да нису имали подршку колега из региона и света.

"Протест је имао велики утицај и на статус судија и осталих правосудних професија у Србији. Судије су схватиле да морају да се отргну од утицаја под којим су доскора биле", истакао је Ђорђевић и поручио да јачање редова и поверење јавности "неће бити олако потрошени".

Да сарадња између адвокатских комора има велики значај сагласна је и директорка Иницијативе за владавину права Америчке адвокатске коморе Елизабет Андерсон.

"Верујем у моћ умрежавња посебно у адвокатури. Бављењем адвокатуром могу да обликују правосуђе и законе у корист друштва, јер знају како право функционише у пракси. Такође, сарадња јача коморе и помаже им да реше актуелне проблеме", рекла је Андерсон.

Говорећи о Америчкој адвокатској комори, Андерсон је истакла да је задатак тог тела, чије је чланство добровољно, да служи својим члановима, професији и друштву.

"Задатак је и да промовише владавину права, позивајући власт на одговорност, да утиче на прилагођавању правосуђа потребама друштва, али и да сачува независност правне професије и правосуђа", рекла је Андерсон.

Лидери адвокатских комора и организација цивилног друштва које се баве сектором правосуђа из Албаније, Босне и Херцеговине, Приштине, Македоније и Србије дискутоваће на дводневној регионалној конференцији о начинима унапређења услуга адвокатских комора.

Тема ће бити и јачање улоге локалних адвокатских комора у унапређењу владавине права - укључујући и потенцијалне идеје за пројекте за адвокатске коморе у региону.

Они ће сутра, 28. марта, потписати Меморандум о разумевању којим регулишу међусобну сарадњу и подршку у јачању капацитета адвокатских комора и независности правне струке.

Конференцију организује Програм балканске регионалне мреже за владавину права (БРРЛН), који промовише владавину права кроз изградњу механизама којим се омогућава адвокатским коморама и организацијама цивилног друштва које се баве сектором правосуђа у државама чланицама мреже да сарађују, међусобно размењују знање и најбољу праксу.

Програм спроводи Иницијатива за владавину права Америчке адвокатске коморе уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара