Читај ми!

Транспарентност Србија за брисање одредби у лекс специјалису

Организација Транспарентност Србије упутила је Влади, Министарству финансија и посланичким групама коментар и предлоге на "лекс специалис" у вези са "Београдом на води", којима се тражи брисање појединих одредби за које сматрају да су спорне.

У коментару Транспарентности Србија тврди се да "лекс специалис" отвара могућност да се без поступка јавних набавки са инвеститором потпише уговор по коме ће изградити објекте јавне намене и то "пребити" за трошкове уређења грађевинског земљишта, наводи Танјуг.

ТС наводи да је реч о радовима вредним 33 милијарде динара (око 10 одсто вредности свих јавних набавки у Србији у 2014. години), те да је "занимљива подударност што је процењена вредност доприноса за уређивање грађевинског земљишта готово идентична - 33,7 милијарди динара".

Како се наводи, отварање могућности да се јавне набавке за радове поверавају унапред одређеној фирми, без надметања, може резултирати штетом по јавна средства.

"Наиме, у одсуству конкуренције инвеститор који изводи такве радове ће имати интерес да прикаже што већу цену радова, како би на тај начин отплатио што већи део доприноса за уређивање грађевинског земљишта", оцењују у ТС.

То, додаје се, даље ствара потребу за контролом приказаних трошкова и "отвара могућност да дође до спора између државе/града и инвеститора, до којих не би дошло да се спроводи јавна набавка и унапред прецизно одреди цена коју ће наручилац платити за радове".

У најбољем случају, оцењује ТС, цена тих набавки радова била би једнака оној до које би се дошло надметањем, јер би будући инвеститор могао да се надмеће са другим потенцијалним извођачима.

Транспарентност сматра да се из предложеног закона може закључити да би уговором могло бити предвиђено да инвеститор гради објекте јавне намене и да се затим трошкови изградње тих објеката признају као плаћање доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

То је, тврди се, у супротности са одредбама Закона о јавним набавкама, који је усвојен са циљем смањивања јавних расхода, ефикаснијег коришћења јавних средстава и спречавања корупције.

Међутим, тврде у ТС, предложена одредба говори о могућности да се уговор о послу који представља јавну набавку за радове повери једном потенцијалном понуђачу, без надметања, да се цена и време плаћања одреде накнадно и да се плаћање изврши као компензација, односно пребијање међусобних дуговања уговорних страна, што је у Србији забрањено.

ТС је у коментару изнела начелан став да, у складу са одредбама Устава Србије о јединству правног поретка земље и правном природом закона, није исправан приступ нити добра пракса да се по било којем питању и области предлажу и усвајају акти у форми закона који ће уредити односе само у једној, конкретној ситуацији.

"Због тог принципијелног става сматрамо да би овај предлог закона требало повући, и заменити га, уколико влада као предлагач сматра да је то исправно, предлогом измена и допуна Закона о експропријацији, Закона о планирању и изградњи и евентуално других закона", предлажу у Транспарентности.

У коментару се критикује и што се у образложењу "лекс специјалиса" наводи да су за његово спровођење потребна додатна финансијска средства из буџета, а не каже се колико је то новца и из којих извора ће бити обезбеђен.

ТС наводи и да ће отварање могућности да се јавне набавке радова поверавају унапред одређеној фирми, без надметања, као очекивану последицу имати оштећење легитимних интереса других потенцијалних понуђача и штету по јавна средства.

"Због тога је ТС предложила да се ове одредбе бришу", закључује се у саопштењу објављеном на сајту Транспарентности. Скупштина Србије би 2. априла требало да почне седницу на чијем дневном реду је

Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње ''Београд на води'', који је поднела Влада Србије.

Очекује се да ће расправа о том законском предлогу започети 3. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије