Читај ми!

Новинар листа "Данас" тужио Владу

Новинар листа "Данас" поднео је тужбу Управном суду јер Влада Србије том листу није доставила одговоре колико је нових људи запослено у јавном сектору прошле године, упркос забрани запошљавања до 2016. године.

Тужба је поднета јуче, јер претходно Влада Србије није одговорила на два захтева за приступ информацијама од јавног значаја које је Данас упутио 22. октобра 2014. године и 10. фебруара ове године, преноси Танјуг.

Лист, у тексту који је данас објавио, наводи да су те податке најпре покушали да добију од надлежног Министарства финансија, којем је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности због тога написао две новчане казне, од 20.000 и 180.000 динара.

На поновљени захтев, како пише, Министарство финансија је рекло да нема податке о томе колико је људи запослено у јавном сектору само током прошле године, те да се треба обратити Влади Србије.

"Пошто на исто питање, два пута постављено, влада није одговорила, а имајући у виду да повереник Родољуб Шабић нема овлашћења да реагује у случају неодговарања ове институције, једини начин за 'жалбу' је подношење тужбе за 'ћутање управе' Управном суду", пише Данас.

Лист је навео да је 10. фебруара упитао владу: "Колико је Комисија за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава дала сагласности за запошљавање нових људи од усвајања забране запошљавања у јавном сектору почетком децембра 2013. до 1. фебруара ове године?".

Упитао је и колико је за коју институцију одобрено нових запослења у истом периоду.

Данас подсећа и да је почетком децембра Скупштина Србије усвојила забрану запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. године.

Са друге стране, како се тврди, одлучено је и да нови људи могу бити запослени само уз сагласност Комисије Владе Србије на предлог министарства или другог надлежног органа.

На челу те Комисије налази се државни секретар у Министарству финансија Ненад Мијаиловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара