Читај ми!

Посао као лек после пакла дроге

Редован посао има тек око 15 одсто лечених наркомана. Рето центар је заједница која помаже у излечењу од наркоманије, али и у рехабилитацији.

Многи који успеју да победе дрогу имају још једну борбу пред собом – да нађу посао, добију обавезе и тако се склоне од света коме су припадали.

"Био сам мртав, а данас сам жив", каже Владимир Ромаков. И ради. Што је најважније за многе који прођу пакао дроге. Мушкарци из Рето центра перу аутомобиле, долазе по намештај који вам не треба. Девојке га тапацирају, а затим шаљу у радионицу и одатле у продајни салон.

"Намештај добијемо углавном од грађанства као донацију. Мало средимо, зашијемо, ако треба нешто да се опере или ако треба неки шраф да се заврне или нешто оправи", прича Владимир Ромаков.

После чишћења организма од дроге, штићеници постепено добијају занимања у самом центру. То им помаже да се осете корисним и држе даље од наркотика. Последњи стадијум поверења је када им се дозволи да раде са новцем.

Педесете су опет у моди. Каталози су препуни фотографија намештаја. Ако вам се свиђа, а немате новца да купите ново, у продавници Рето центра можете наћи трокрилни ормар за 5.500, витрину за десет и мали ормар за 3.500 динара. Сав новац одлази на издржавање центра, што омогућава да боравак штићеника буде потпуно бесплатан.

У три града их је 130. У последњих 12 година, колико постоји удружење, више од хиљаду младих престало је да се дрогира. Иду корак напред, у основне и средње школе.

"У сарадњи са четвртим одељењем МУП-а и неким институцијама, одржавамо превентивне трибине на којима путем наших животних искустава младима говоримо о опасностима наркоманије", каже  Арсен Боројевић из Рето центра.

Најмлађи регистровани наркоман у Србији имао је девет година. Процене су да у земљи има око 170.000 корисника опијата.

Лечење је могуће у четири регионална центра, 26 метадонских државних центара и десетак приватних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара