Читај ми!

Лекове куповати само у апотекама!

Годишња зарада на тржишту фалсификованих лекова у свету износи 200 милијарди долара и представља 25 пута уноснију делатност од трговине наркотицима. Светска здравстена организација саопштила је да је на глобалном нивоу десет одсто лекова лажно. У Агеницији за лекове и медицинска средства Србије кажу да је лекове безбедно куповати само у апотекама.

Људи који имају проблема са потенцијом, хроничним болестима, хипертензијом и дијабетесом најчешћа су мета фалсификатора лекова. Последњих година, велики број грађана са малигним обољењима посеже за непровереним лековима.

Фалсификовани лекови присутни су у свим земљама света, а лажирају се најчешће лекови великих фирми. Последице по здравље могу да буду значајне.

Према подацима једне фармацеутске компаније, фалсификати њихових лекова могу се наћи у чак 101 земљи света са 40 различитих верзија.

Као извор фалсификованих лекова најчешће се наводе Кина и Индија, одакле потиче чак 75 одсто фалсификованих лекова.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства каже да у Србији није забележен велики број случајева фалсификованих лекова и додаје да то не значи да малверзација није било.

"Једини легални ланац дистрибуције лекова у Србији су апотеке. Свако ко лек купи на било који други начин, излаже себе и своје здравље огромном ризику", упозорава Зелић.

У Србији до сада званично није откривена ниједна лабораторија за производњу фалсификованих лекова, већ се њихова појава везује пре свега за куповину преко интернета, илегалан увоз или набавку већих количина од оних које је одобрила Агенција за лекове.

Такође, до сада није утврђен ниједан случај да је нека фирма увезла неисправне лекове или количину већу од одобрене.

"Грађани, уколико примете било шта необично у вези са леком, треба да обавесте Министарство здравља, које ће затим на терен послати инспекторе. Узорци се достављају Агенцији, која једина у Србији путем анализа може да утврди тачан састав и порекло лека", наводи Зелић.

По закону, промет лекова преко интернета и огласа није дозвољен, али пракса показује потпуно другачије стање.

"Подаци показују да је на глобалној мрежи више од педесет одсто лекова лажно", каже Зелић и поручује грађанима да не угрожавају своје здравље због мале новчане уштеде.

У свету годишње буде и до сто хиљада смртних случајева због компликација насталих услед конзумирања лажних лекова.

"Решење промета фалсификованих лекова је сарадња на регионалном, европском, али и глобалном нивоу. Поред тога, врло важна је и едукација младих генерација, које и највише од свих користе инетрнет", каже Зелић.

Агенција је у циљу едукације за адолесценте направила и стрип по узору на Алана Форда, како би младима на занимљив начин указала на бројне опасности које долазе од лажних лекова.

Према подацима фармацеутских компанија, на сваких хиљаду долара уложених у производњу лажног лека могућа зарада достиже 500 хиљада долара. Због енормно високе зараде и незнатног ризика, ова област израсла је у једну од водећих криминалних активности.

Овом питању посвећена је и стручна конференција "Сарадња против фалсификованих лекова ", која се одржава у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара