Читај ми!

Стефановић: Приоритет борба против организованог криминала

Србији је приоритет борба против организованог криминала, поручује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић нагласио је да је 2013. године донета Стратегија борбе против организованог криминала, али да је много важнија чврста политичка воља и посвећеност Србије да се обрачуна са том врстом криминала, преноси Танјуг.

"Широм Европе организовани криминал је заступљен и повезан тако да и полиције европских земаља и земаља у региону морају бити повезане како би адекватно реаговале на његовом сузбијању", рекао је Стефановић у Новом Саду на отварању Форума младих лидера региона.

Нагласио је да се увек залаже да се више ради на сузбијању криминала и да је својим сарадницима рекао да ће имати његову подршку увек у борби са криминалом.

"Морамо бити темељнији у истрагама посебно везаним за финансијски криминал јер ћемо прекидањем финансијских токова утицати на лакше сузбијање организованог криминала", истакао је Стефановић.

Министар је нагласио да се осећа да у Србији опада утицај организованих криминалних група, али је рекао да ће полиција и даље радити све јаче и јаче на смањењу тог утицаја.

Према Стефановићевим речима, сарадња између полиције, тужилаштва и судства у последње време је знатно поправљена.

Рекао је да грађани Србије не очекују само да криминалци буду ухапшени већ да буду и законски процесуирани и кажњени, те да им буде одузета имовина стечена на незаконит начин.

Министар је рекао и да се настављају претње упућене премијеру Александру Вучићу и да је Министарство унутрашњих послова у сарадњи са колегама из Аустрије идентификовало оне који су из те земље упућивали претње.

"Настављамо рад на расветљавању свих чињеница које су довеле до тог догађаја, као и на откривању оних који из Србије упућују претње које су усмерене на живот премијера", рекао је Стефановић.

"Преговори са ЕУ могу већ у јуну"

Стефановић je рекао да преговори са ЕУ могу да почну већ у јуну уколико о томе буде донета политичка одлука.

На отварању Форума рекао је да се највише разговара о поглављима 23, 24 и 32, те да се разговори о поглављу 24 које предводи његово министарство приводе крају. "Ускоро ћемо послати трећу, надам се последњу верзију акционог плана, тако да преговори могу почети већ у јуну ако се донесе таква политичка одлука", истакао је Стефановић.

Нагласио је да ће млади људи имати важну улогу у Србији и да Влада чини све да обезбеди више радних места и да обезбеди прилику да ти млади људи примене знања која су стицали у земљи или иностранству.

Стефановић је рекао да је данашњем почетку рада форума требало да присуствује премијер Александар Вучић, али да је спречен.

Стефановић је нагласио да је Вучић један од, како је рекао, људи који је потпуно посвећен младима, а да о томе сведочи и чињеница да је премијер иницијатор формирања Уније младих балкаснких земаља. Та унија би, по Стефановићевим речима, значајно помогла младима из земаља региона да заједнички наступају и спроводе своје идеје.

Поред Стефановића, почетку рада форума младих лидера региона присуствовали су и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, бивши председник Републике Хрватске Стјепан Месић и амбасадори земаља региона.

Форум младих лидера региона траје до 28. марта, а на њему ће бити одржано више панел дискусија и радионица на којима ће, између осталих, говорити Стјепан Месић, Жељко Комшић, Бранко Луковац, Иво Висковић, Милорад Пуповац и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво