Читај ми!

Милојевић: Судије са Косова не остају без посла

Председник Врховног касационог суда Србије Драгомир Милојевић тврди да судије које не буду конкурисале и не желе да се интегришу у правосудни систем Косова, остају судије Србије. Тужилачки и Судски савети Косова објавили су на сајту конкурсе за 15 тужилаца и 48 судија.

Милојевић је на конференцији за новинаре рекао да те судије имају право да се пензионишу или да буду премештене у неки други суд, преноси Бета.

"Сигурно је да неће остати без посла и остаће судије ове земље", истакао је Милојевић.

Он је прецизирао да је у току припрема закона за административно пензионисање судија које су распоређене на Косову и да њих има између 70 и 80.

Како је навео, 35 или 36 судија од 1999. године није радно ангажовано.

Иако је раније најављено да ће данас бити отворен конкурс за судије Србе на Косову, на седници Судског савета Косова упркос инсистирању председника Енвера Пеција, није донета таква одлука.

Тужилачки и Судски савети Косова објавили су на сајту конкурсе за 15 тужилаца и 48 судија према споразуму о правосуђу који је постигнут у фебруару у Бриселу.

Конкурс је расписан за "главног државног тужиоца, тужиоце у канцеларијама Апелационог тужилаштва и Специјалног тужилаштва, девет тужилаца у Основном тужилаштву у Митровици и три тужиоца у Приштини, Урошевцу и Гњилану".

За разлику од тужилаца, конкурси за судије резервисани су, како се наводи, за припаднике невећинских заједница на Косову и то за: двоје судија Врховног суда Косова, шест судија Апелационог суда и то за једног у Приштини и за пет у Митровици, и 40 судија Основних судова у Приштини, Призрену, Гњилану, Урошевцу и Митровици.

У Приштини конкурс је расписан за четири судије Основног суда, двоје судија у Грачаници и једног у Липљану, затим за једног судију у Драгашу, у огранку Основног суда у Призрену.

Конкурс је расписан и за двоје судија у Основном суду у Гњилану, за по једног у огранцима тог суда у Каменици и Витини и за двоје судија у Новом Брду, као и за двоје судија у Штрпцу, огранку Основног суда у Урошевцу.

У Митровици конкурс је расписан за 20 судија Основног суда у том граду и за по двоје судија у Лепосавићу и Зубином Потоку, стоји у конкурсу.

Конкурс за тужиоце и судије отворен је до 25. маја, а пријаве се могу поднети Тужилачком савету Косова, Секретаријату Судског савета Косова или Канцеларији Еулекса на Косову.

Споразумом је договорено да се формирају један Основни суд и једно Основно тужилаштво за оба дела Митровице, за Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, као и за општине са албанском већином Вучитрн и Србица.

Основни суд ће имати четири одељења у Зубином Потоку, Лепосавићу, Србици и Вучитрну, а председник Основног суда биће Србин са Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво