Читај ми!

Због напада на ЛГБТ популацију процесуирано 11 особа

У Србији је током прошле године пријављено седам физичких и 12 вербалних напада на припаднике ЛГБТ популације. Полиција је интервенисала и проследила 10 извештаја надлежном тужилаштву, а 11 особа је процесуирано, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Министар Небојша Стефановић рекао је да је у истом периоду било 66 претњи ЛГБТ популацији преко друштвених мрежа, јавља Танјуг.

"Полиција је интервенисала, и према 25 особа предузели смо мере из наше надлежности и поднели смо 45 кривичних пријава", рекао је Стефановић у Скупштини Србије, где је представљен извештај о стању људских права ЛГБТ особа.

Министар унутрашњих послова је поручио да Србија не сме бити плодно тле за ширење мржње према било коме ко је другачије сексулане орјентације.

Додао је да се неће дозволити њихово безбедносно угрожавање само зато што су другачије сексуално опредељени.

"Један од доказа да је Министарство унутрашњих послова посвећено том послу је што смо прошли безбедносне услове за мирно одржавање Параде поноса прошле године", истакао је Стефановић.

Председник Геј стрејт алијансе Лазар Павловић каже да је велики изазов даљи рад са државним инситутицијама.

"Али највећи изазов јесте у области рада са грађанима, рушење предрасуда и стереотипа и успостављање директиније комуникације", истиче председник Геј стрејт алијансе Лазар Павловић.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истиче да није лако променити друштвену климу.

"Она је често ограничена традиционалним схватањама и то је потпуно легитмно до оне мере док не угражавају право и слободу оних других који се по нечему разликују", сматра Јоксимовићева.

Министар Стефановић је подсетио да је МУП почетком фербуара 2014. донео акциони план за унапређење рада и сарадње полиције са ЛГБТ популацијом који предвиђа борбу против хулиганизма и екстремизма, опредељивање официра за везу и реализацију пројеката са циљем поштовања различитости.

"Полиција неће дозволити да се било ко мањинске, или социјално рањиве групе, или ма који други грађанин осећа небезбедним у Србији, већ ћемо се држати закона и свих загарантованих права", поручио је Стефановић.

Без обзира на напредак, извештај показује да су ЛГБТ особе и даље једна од друштвених група које су највише изложене насиљу у нетолеранцији у друштву.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво