Читај ми!

Вербић: Срамна одлука да се не држе припреме за малу матуру

Министар просвете Срђан Вербић оценио је као срамну одлуку чланова Уније синдиката просветних радника да у оквиру радикализације штрајка не држе деци припреме за малу матуру.

Вербић је напоменуо да се школска година мора завршити на најбољи могући начин и да се ђацима омогући наставак школовања.

Министар је то рекао на састанку у Унији послодаваца, где се расправљало о плану уписа у средње школе, преноси Танјуг.

Унија синдиката просветних радника Србије позвала је јуче министра просвете да размотри тренутну ситуацију у школама, уз отпочињање конструктивних преговора и најавила тужбе против директора школа који су, како кажу, следили "незакониту наредбу Министарства просвете и наставницима у штрајку смањили плату".

Унија је један од два синдиката која штрајкују дуже од четири месеца, а из те асоцијације поручују да наставници који штрајкују више неће држати допунску и додатну наставу, припреме за такмичења и малу матуру.

"Наставници нису у обавези да учествују у раду у стручним органима школе, руковођењу стручним активом, да изводе додатни образовно-васпитни рад са ученицима, допунску наставу, припремну наставу, друштвене и слободне активности, припрему ученика за такмичења, навели су из Уније синдиката просветних радника Србије.

Синдикат је такође напоменуо да наставници не морају да учествују у реализацији екскурзије ученика, да обављају послове у вези са стручним усавршавањем, менторским радом, радом са родитељима, друштвено-корисним радом и спортским активностима са ученицима.

У упутству члановима синдиката додаје се да наставници немају обавезу да се ангажују у реализацији спортских, рекреативних и културних активности ученика, у пословима припреме за образовно-васпитни рад, пословима у вези са унапређивањем образовно-васпитних активности и остваривањем стручно-педагошких активности школе.

Осим Уније, у штрајку који траје пети месец, налази се и Синдикат радника у просвети Србије.

"Увести праг знања, мање места у популарним школама"

Министар просвете најавио je могућност увођења прага знања за упис у четворогодишње средње школе, а од ове године и мањи број места у најпопуларнијим школама, у циљу афирмисања средњих стручних школа и усклађивања са потребама тржишта рада.

За две до три недеље Министарство ће објавити овогодишњи план уписа у средње школе.

"Ми не желимо да се догађа оно што и претходних година, да послодавци нису информисани о томе какав је план уписа и какав је маханизам уписа", рекао је Вербић на састанку са члановима Уније послодаваца.

Он је најавио да Министарство ове године планира да смањи број места у средњим школама јер, како је рекао, не можемо више да издржимо да школујемо ученике за нешто што није потребно тржишту рада и не омогућава квалитетан наставак школовања.

"Желимо да појачамо квалитет рада у гиманзијама, у складу са Стретегијом развоја образовања али је јако важно и да повећамо број места на занатским профилима у средњим школама", истакао је Вербић.

Председник Уније Небојша Атанацковић рекао је да та асоцијација жели да утиче на промену политике школовања кадрова. "Имамо значајне примедбе али треба даље заједнички да радимо, у интересу послодаваца и државе и целини", поручио је Атанацковић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се