Читај ми!

Прихвати болест да би је победио

Људи различито реагују када сазнају да болују од неког малигног обољења, али шок је свима заједнички. Психолошка подршка је немерљива у тим тренуцима. Ипак, и поред најбоље намере, људи не знају како на прави начин да помогну и утеше. У Београду је почео Први конгрес Удружења за психо-онкологију.

Пацијенткиња која ће ускоро напунити 50 година случајно је открила да има тешку малигну болест, рак јајника, иако је редовно ишла на гинеколошке прегледе.

"Имала сам тешку операцију на Првој хируршкој. Сада се осећам добро после шест хемиотерапија, чекам контролни преглед. Рекли су ми да морам све да променим. Волела сам живот, како питам се када су прогнозе црне", каже пацијеткиња.

Има подршку најближих, али и стручњака који раде у Саветовалишту при Онколошком институту.

Важну психоонколошку подршку оболели могу добити и на Клиници у Вишеградској, где већ пет година ради саветовалиште, а у тиму за подршку су стручњаци разних специјалности.

"Прихватити болест значи не тонути у очајање, постоји животна истина, живот је заиста неправедан, треба прихватити ситуацију и планирати будућност, ми то омогућавамо, каже Весна Костић из Психоонколошког саветовалишта ГАК Београд.

Она додаје да саветовалиште омогућава и помоћ члановима породице. 

"Сарадња са Удружењем за психоонкологију траје више година уназад, један број пацијенткиња усмеравамо на то удружење. То значајно доприноси да се они врате редовним активностима", каже Мирослав Гранић из КБЦ Бежанијска коса.

У Србији број оболелих од малигних болести расте, па је најважнија порука са Првог конгреса Удружења за психоонколошку подршку и њима и њиховим породицама, да нису сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се