Читај ми!

Битка са сопственим генима

Докторка Сузана Васовић са Института за онкологију рекла је за РТС да су 10 до 15 одсто свих карцинома дојке наследни карциноми.

Гостујући у Дневнику РТС-а, докторка Сузана Васовић је рекла да је број оболелих од рака у Србији и свету у сталном порасту сваке године.

"Оболеле жене су носиоци мутираног, оштећеног BRCA-1 и BRCA-2 гена: код њих је у знатно већем проценту, пет до 10 пута, већи ризик жена носилаца оболелих гена да добију карцином дојке и карцином јајника", рекла је докторка Васовић.

Говорећи о глумици Анџелини Џоли, која је одстранила јајнике и јајоводе, докторка Васовић каже да је мајка глумице била носилац мутираног гена и преминула је од карцинома дојке.

Њена ћерка, како каже докторка, такође је носилац мутираних гена па се одлучила за превентивну хирургију као једини начин да се спречи евентуална појава карцинома дојке или јајника, будући да је она као носилац мутираног гена у високом ризику да се то деси.

"Неће оболети сви носиоци мутираних гена, али страх и канцерофобија а и одлука самог пацијента који је у тиму, ипак има пресудну улогу. Она се ипак одлучила на превентивну хирургију, али да би се могла спровести морамо да знамо да је дотична жена носилац оболелих гена", рекла је Васовићева.

У Србији то не можемо рутински да радимо, али се надамо да ће део апаратуре који недостаје у Институту за онкологију и радиологију бити допуњен и да ћемо и ми моћи да тестирамо мутационе гене, каже докторка Васовић

У неким појединачним случајевима, када је та вероватноћа велика, постоји могућност да се тесирање обави на неком другом месту, рекла је Васовић.

"Постоје тачно јасне препоруке када постоји већи број чланова женске породице у две или три генерације, и када се узме добра анамнеза и утврди да већи број чланова по женској линији болује од карцинома дојке или јајника и постави сумња да постоји наследни канцер; онда се прво оболела жена тестира да би се поставила сумња да и њене наследнице евентуално носе оболели ген и тада су у ризику пет до 10 пута већем да добију карцином дојке или карцином јајника", објаснила је Васовићева.

Према њеним речима, свака операција је стрес када се узму у обзир ризици, али то је једини начин превенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се