Читај ми!

Бирократија заказала, родитељи плаћају

Три месеца од ступања на снагу новог Правилника за утврђивање цена вртића који предвиђа да родитељ плаћа 20 одсто економске цене, многе општине га нису спровеле. Први предрачуни показују да ће, у многим општинама, нове цене бити више од досадашњих, а у Министарству просвете апелују на општине да се Правилник примени што пре.

Многи родитељи од јануара чекају рачун за вртић сa новим износом. Општине које нису промениле цене правдају се, између осталог, тиме да још није било седница скупштина општина на којимa би се Правилник усвојио.

Петину економске цене још не плаћају, на пример, у Крушевцу и Кикинди, док су у Смедереву због наплаћивања двоструко више тарифе – 40 одсто економске цене – неки родитељи тужили град и тражили враћање новца.

"Поднели смо захтев и сад чекамо, али највероватније од тога неће бити ништа", каже једна Смедеревка.

У Чачку се још наплаћује стара цена вртића у износу од 4.500 динара.

"Једна радна верзија је већ донета, усаглашавамо је са економским параметрима тако да очекујем да би у току априла месеца, на првој следећој седници скупштине града, она била усвојена и требало би да се ретроактивно припреми за вртић у 2015. години", каже помоћник градоначелника Чачка Александар Дачић.

У Министарству просвете кажу да немају надлежност да реагују, али ће о проблему обавестити колеге у Министарству за локалну самоуправу.

"Родитељи могу и сами да покрену иницијативу код предшколских установа и локалних самоуправа и ја претпостављам да они то већ чине. Било је телефонских позива, али колико је мени познато, ниједан у сектору за предшколске установе, ниједан писани захтев", истиче руководилац Групе за послове предшколског васпитања Министарства просвете Богољуб Лазаревић.

Многе општине су нове цене утврдиле тек пре неколико дана, а Пироћанци сада плаћају 3.144 динара. И у Прокупљу нова смањења цена вртића, али и плаћање по дану.

"Главна разлика је у томе што родитељи више не плаћају пуну цену месечну, него дневну, и родитељи не плаћају више од 20 одсто", истиче директорка ПУ "Невен" у Прокупљау.

Многе општине су укинуле и регресне скале, па родитељи сада плаћају исту цену за више деце у истом вртићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара