Читај ми!

Саши Јанковићу француски орден у рангу витеза

Србија данас има институцију која не дозвољава било којој власти да загледана у реформе или било шта друго заборави на грађане и владавину права, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић примајући француски Национални орден за заслуге у рангу витеза који му је уручила француска амбасадорка у Београду Кристин Моро.

Подсетивши да је недавно један представник власти у парламенту изјавио "изнад нас је само Бог", Саша Јанковић је истакао да глас институције на чијем је челу "буди и будиће сваког из такве врсте опасног сна", преноси Танјуг.

Према његовим речима, ми у Србији морамо да будемо забринути за права грађана, права најрањивијих, али и права свих нас, за своје животно окружење, за свој физички и ментални простор.

"Не дозволимо да нас разочарање и страх инфицирају. Не стишавајмо свој глас зато што увек има горе. Сами смо себе почели да стишавамо. Сами од себе да не очекујемо пуно и од нас пуно више не очекује нико. А Србија може много боље него да буде предмет расправа како решити проблем", рекао је Јанковић.

Према његовим речима, ово је признање грађанима и Републици Србији зато што само у демократији која има будућност, може институција као што је омбудсман да заживи.

Говорећи о будућим изазовима, Јанковић је навео да оно што су изазови за грађане Србије то су изазови и за заштитника грађана - како да се тешка економска ситуација не одрази погубно на наша права, како да на путу до реформи не заборавимо људе, како да закони буду пођеднако важећи за све.

"То је заједнички посао за мене као заштитника грађана, и за Владу, за Народну скупштину, правосуђе, заједнички задатак за све грађане. Од нас зависи како ћемо живети", поручио је Јанковић новинарима на пријему у француској амбасади.

Француска амбасадорка је истакла да је Србија срећна што може да рачуна на људе попут Јанковића, како би успела на путу савремености и пуне припадности Европи, постала ефикасна, транспарентна и непристрасна држава која поштује своје грађане и њихова основна права.

Међународна заједница је одала признање активностима обудсмана, навела је она и додала да и ЕУ узима у обзир његове извештаје како би проценила напредак Србије на путу прикључења.

Моро је оценила да је Јанковић од ступања на место првог омбудсмана у историји Србије, допринео да се на значајан начин напредује у области поштовања људских права и основних слобода, правне државе и транспарентности рада јавних власти у Србији.

Улога омбудсмана је тешка јер је делом парадоксална, будући да припада држави од које уједно треба да буде независна, треба да подсећа државну управу на њене обавезе, чак и да санкционише њене недостатке, уживајући њено поверење и сарађући са њом, констатовала је Моро.

Пријему у француској амбасади присуствовали су представници дипломатског кора, цивилног сектора и новинари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара