Читај ми!

Весић обишао повређеног дечака

Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП "Јавно стамбено" Београд Никола Ковачевић посетили су у Ургентном центру ученика првог разреда средње Трговачке школе П. Г. који је успешно оперисан пошто му је пао део фасаде у Македонској улици на главу.

Полиција је извршила увиђај, а градски грађевински инспектори ће утврдити који су све радови рађени на тој згради и да ли имају везе са падом дела фасаде, рекао је Весић, преноси Танјуг.

Он је разговарао са директором Ургентног центра Миљком Ристићем и екипом лекара о здравственом стању повређеног детета, захваливши им на свему што су учинили за повређено дете.

Представници града Београда су разговарали и са родитељима повређеног дечака, коме је синоћ око 20 сати на главу пао део фасаде са зграде у Македонској 33.

Дечак је успешно оперисан, а Весић је након обиласка рекао да је у овом тренутку најважније да се повређени дечак опорави и да ће град учинити све што је неопходно да његово лечење и оправак протекну на најбољи могући начин.

Весић је рекао да овај случај показује да је "Град био у праву када је пре неколико месеци заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покренуо процедуру измена Закона о становању, између осталог, због проблема фасада".

"Законски прописи су такви да су фасаде власништво власника станова у згради, дакле приватна имовина. Државна ревизија је више пута у прошлости стављала примедбу граду када смо улагали нека средства за обнову фасада уз упозорење да буџетска средства не могу да се троше на приватну имовину", рекао је Весић, а саопштила је Служба за информисање Града Београда.

Он је подсетио да је већина фасада у Београду оронула, а град према садашњим прописима не може ни да покрене програме који предвиђају да делимично Град уложи средства, а делимично станари и да се та инвестиција исплаћује годинама кроз Инфостан.

"Неке општине које то раде директно крше закон", упозорио је Весић и додао да се Град у предлогу измена закона посебно бавио фасадама под заштитом државе како би се обезбедио правни основ да их одржава јер су споменици културе.

Таква ситуација није нормална и зато је у договору са надлежним министарством покренут процес измене закона који би омогућио да локална самоуправа може да интервенише, заједно са станарима, у случајевима када фасаде због оронулости представљају опасност за безбедност, навео је градски менаџер.

"Сличне измене смо предложили и за лифтове као и кровове", рекао је Весић и додао да више од 12.000 зграда у Београду нико не одржава и да ће изменама закона и тај проблем бити решен.

Директор ЈП "Јавно стамбено" Ковачевић је рекао да основно одржавање зграде у Македонској 33 обавља ЈКП "Јавно стамбено".

"Наше одржавање се односи само на основно одржавање зграде, али не и на фасаде јер су према закону власници фасаде власници станова. Станари ове зграде никада нису пријавили да постоји проблем са фасадом", рекао је Ковачевић.

Он је додао да је, као директор ЈКП "Јавно стамбено" наложио да од данас инжењерске екипе те компаније обиђу фасаде и направе анализу стања сваке од њих како би знали да ли су неке од њих опасне за безбедност грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво