Размена студената шанса и за младе и за факултете

Европска унија одавно је укључена у различите пројекте из области образовања, а Стратегија интернационализације универзитета у Србији један је од последњих Темпус пројеката посвећених високом образовању. Вредан је 700.000 евра и укључује све домаће државне универзитете, као и универзитете из Аустрије, Белгије и Мађарске.

Старегија интернационализације универзитета не подразумева само размену студената и наставника, већ и развијање заједничких програма са другим универзитетима, као и привлачење страних студената да студирају у Србији.

"Имаћемо могућности да утврдимо све нормативе и стандарде за несметано функционисање студената и да видимо праксу мобилности студената, али и да промовишемо могућност да наши студенти и студенти са стране буду ти који ће слушати део наставе и испита на једном односно другом универзитету", каже ректор Државног универзитета у Новом Пазару Милан Костић.

Мелиса Нурковић из Рожаја каже да је имала прилику да упореди услове студирања у Подгорици и у Новом Пазару.

"Ја сам поприлично одушевљена како критеријумима на овом универзитету, тако и квалитетом наставе на нашем државном универзитету", истиче Мелиса Нурковић.

Денис из Новог Пазара каже да је на буџету и да има могућност да у свом граду студира оно што жели.

"Задовољан сам оним што пружа овај универзитет, а задовољан сам и професорима", објашњава Денис.

Финансије су ограничавајући фактор пре свега у мобилности, али се већина средстава за ову намену очекује од међународних пројеката. Код нас је највећи број страних студената на Универзитету у Београду и има их око 4.000.

Дугорочни циљ је да их буде 10 одсто од укупног броја, а да би их било више, потребно је да се уведу студентске визе за странце и да се обезбеди повољан смештај.

"Кад ви хоћете да студирате у иностранству, поред школарине коју платите ви ћете имати обезбеђен смештај на вашем универзитету, у одговарајућим домовима, имаћете одговарајућу храну. То подиже цену студирања, али је ефискано и са гледишата тог студента који треба да дође, да зна где ће боравити и где ће живети", каже ректор Универзитета у Нишу Драган Антић.

На Београдском универзитету кажу да је препрека за отварање према свету и језик. Зато је Филолошки факултет отворио курс српског језика као страног како би се будући студенти оспособили за праћење наставе.

Поред тога, више од 40 програма Београдског универзитета акредитовано је на енглеском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво