Читај ми!

Селаковић: Четири пријаве против извршитеља

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да је Министарство правде у последњих месец дана поднело четири дисциплинске пријаве против извршитеља који су се недолично понашали.

Министар правде Никола Селаковић истакао је на првој годишњој конференцији извршитеља на Златибору да Министарство правде појачава учесталост надзора у раду извршитеља, преноси Танјуг.

"Формирана је радна група за успостављање функционалног и транспарентног система одговорности извршитеља. Инсистирамо на поштовању етичких принципа и развијању стандарда понашања у циљу унапређења достојанства и угледа извршитељске професије", истакао је Селаковић.

Министар је додао да су нова законска решења и увођење извршитеља довели до побољшања система извршења и растерећења рада судова у протекле три године.

"У 2013. години прилив у основним и привредним судовима у извршној материји био је мањи за 100.000 предмета.Тренд је настављен и наредних година, што је довело до смањења нерешених предмета и скраћења просечног трајања извршења, врло важних параметара за оцену инвестиционог амбијента у Србији", нагласио је Селаковић.

Говорећи о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, министар Селаковић је најавио да ће нацрт закона бити ускоро представљен јавности и да ће јавна расправа трајати најмање 90 дана због значаја овог закона.

Председница Коморе извршитеља Александра Трешњев истакла је да је у Србији до сада именовано 204 извршитеља од предвиђених 308, као и да је мрежа извршитеља на територији Србије готово у потпуности попуњена.

"Недостаје једино извршитељ за Основни суд у Новом Пазару, али ће и то место ускоро бити попуњено. Сматрам да је ово у погледу надлежности коју врше, довољан број извршитеља. Требало би пре именовања неког новог већег броја извршитеља направити свеобухватну анализу прилива предмета на територији Србије", рекла је Трешњев.

На првој годишњој конференцији извршитеља потписан је и Меморандум о разумевању између Коморе извршитеља и Правосудне академије у циљу успостављања редовног програма обуке за извршитеље.

Конференцију која траје од 21. до 22. марта на Златибору организовала је Комора извршитеља у сарадњи са Министарством правде и Правосудном академијом, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво