Читај ми!

Војници положили заклетву

Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је у Сомбору свечаном полагању заклетве професионалних војника и војника на добровољном служењу војног рока. Све већи број младих у Србији своју будућност везује за систем одбране, рекао је Гашић. У ваљевској касарни војницима је честитке упутио начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

Поздрављајући младиће и девојке, њих укупно 217, који су се у сомборској касарни заветовали чашћу да ће чувати и бранити своју отаџбину, Братислав Гашић је подсетио да је војничка заклетва одувек имала посебно место у богатој и славној историји српског народа и војске, преноси Танјуг.

"Одлуком да добровољно служите војни рок показујете да сте одважни и спремни да служите узвишеном циљу – унапређењу безбедности и угледа Србије", рекао је Гашић обраћајући се војницима после полагања заклетве.

Напомињући да им задатак неће бити нимало лак и да ће захтевати много одрицања, дисциплине и истрајности, министар је нагласио да су српски војници одувек били и да ће и убудуће бити у првим редовима, показујући тако "како се чува, брани и воли земља, како се помаже онима који су угрожени".

Министар одбране је поручио родитељима младих војника да ће Војска Србије бринути о њиховој деци и учинити да се врате кући као формирани људи обогаћени знањем и врлинама које красе сваког вредног и поштеног човека.

У касарни "Аердором", заједно са генерацијом војника на добровољном служењу војног рока, први пут у истом строју заклетву су положиле и жене кандидати за професионалне војнике из више јединица Војске Србије.

Међу њима је 179 војника на добровољном служењу војног рока, а од тога 12 су жене. Заклетву је положило и 35 кандидаткиња за професионалне војнике.

Честитајући полагање војничке заклетве у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић", војницима мартовске класе, начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић истакао је да ВС остаје непоколебљиво посвећена одржавању и јачању својих оперативних способности у извршавању свих задатака које повери држава.

"Млади људи који ступе у наше редове од првог дана могу да осете да се Војска Србије напаја најлепшим војничким традицијама нашег народа и негује потпуну оданост и посвећеност својој држави и грађанима, професионалним задацима и испуњавању својих мисија", рекао је Диковић.

Драганић: Војска – посао за смеле и одважне

У касарни "Петар Бојовић" у Синковцу код Лесковца војничку заклетву положили су војници на добровољном служењу војног рока и професионални војници.

Заклетву је пред старешинама, родитељима и пријатељима, положило 209 војника, међу којима су и 24 жене.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Јовица Драганић поручио је војницима да војнички позив није лак али је частан и доприноси напретку земље.

"Војнички живот и војнички позив нису лаки, али су сигурно најчаснији међу професијама. Војни позив је изузетно одговоран, повезан са ризицима и реалним опасностима. Војска иде тамо где је најтеже. У воду, у ватру, у сметове, у блато, у дим. То је посао за смеле и одважне", рекао је генерал Драганић.

Војници који добровољно служе војни рок провешће три месеца на обуци након чега ће добити сертификат, на основу кога могу да конкуришу за професионални рад у ВС. У последње време све је више девојака које се пријављују за добровољно служење војног рока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво