Читај ми!

Mеђународни дан борбе против расизма

Међународни дан борбе против расне дискриминације обележава се данас у знак сећања на 21. март 1960. године, када је у Јужноафричкој Републици убијено 69 људи који су мирно демонстрирали против апартхејда.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1966. године прогласила тај дан празником, сматрајући да је потребно да све државе света уједине напоре како би се елиминисали сви облици расне дискриминације, преноси Танјуг.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић је тим поводом рекла да расизам у Србији још није искорењен и да је 2014. поднето пет кривичних пријава због постојања сумње да је извршено кривично дело изазивања националне, верске и расне мржње и нетрпељивости.

"Са жаљењем морамо да констатујемо да је расизам у Србији нешто што нисмо успели да искоренимо, а то потврђују и расистички мотивисани акти насиља, говор мржње, сегрегација ромске деце у школама, некада изражавање отворене мржње и нетрпељивости према Ромима", рекла је Петрушићева.

Посебно треба да брине, сматра повереница, да су такви ставови изражени међу децом и младима.

Према њеним речима, о томе какви су ставови говори и чињеница о забрињавајућем односу према азилантима који су дошли из ратовима захваћених афричких земаља и са Блиског истока.

"То је, такође, показатељ расизма и ксенофобије", рекла је Петрушићева.

Додаје да је прошле године институција на чијем је челу покренула две стратешке парнице.

Како је навела, једна се односила на случај када је требало да се ромске породице доселе у село Сирча, док је друга "фрапантан случај дискриминације". Реч је о случају, како је подсетила, када је један послодавац отворено написао у свом огласу за пријем радника да не прима Роме.

У Србији су прописи усклађени са међународним стандардима и предвиђају забрану дискриминације, али упркос томе Заштитник грађана Саша Јанковић скренуо је пажњу да сваког дана нека нова околност укаже да још увек има пуно простора и потребе да се пракса сузбијања дискриминације унапреди.

Јанковић је поводом 21. марта, поручио да су Роми изложени вишеструкој дискриминацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво